Otvorena izložba u sklopu projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“

KUD „Prigorje“ je u sklopu projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“ priredio izložbu kroz koju su pokazali javnosti čime su se u proteklih godina bavili te što su sve uspjeli sakupiti, od narodnih nošnji križevačkog kraja, napjeva, plesova, uporabnih predmeta i sličnog.

Predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno, pozdravila je na početku sve otkupljenje zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu i pokazali koliko je bogata baština Križevačkog prigorja.

U sklopu projekta nastala je i knjiga „Narodne nošnje Križevačkog prigorja“, a ukratko ju je predstavila Martina Valec Rebić, dok je o važnosti očuvanja vlastite baštine i njegovanja tradicije govorila Vesna Peršič Kovač iz Gradskog muzeja Koprivnice. Ivan Vinković ispričao što je sve prikupljeno te pokazao originalne i novosašivene nošnje ovoga kraja, naglasivši da nošnja koja je osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju rekonstruiranih narodnih nošnji, dobila i veliki značaj na državnom nivou.

Grad Križevci bio je partner na ovom projektu pa se riječima pohvale za sve koji su sudjelovali u njemu, obratio i gradonačelnik Mario Rajn, naglasivši kako je u našem kraju značajan udio starijih osoba u društvu, gotovo trećina te time je još veći značaj ovog projekta koji uskoro formalno završava, no iza njega ostaje mnoštvo vrijednih eksponata za koje će trebati pronaći odgovarajući smještaj.

Gradonačelnik je izložbu i službeno otvorio, a pogledati se može do 27.srpnja 2019.godine, u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog 5/I.

Vezano

Komentari su zatvoreni.