Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1250

Dr.sc. Predrag Pale na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 12. lipnja 2019. (foto Martin Vujić)
Dr.sc. Predrag Pale na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 12. travnja 2019. (foto Martin Vujić)

Slušamo završetak predavanja održanoga na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, 12. travnja, te diskusiju nakon predavanja, na temu Internet univerzum: granice, mogućnosti i sigurnost. Predavač je dr.sc. Predrag Pale, “čovjek koji je doveo Internet u Hrvatsku“ i koji nam je za kraj nadahnuto pričao o “ljepotama” Interneta i pogodnostima našeg života s njim.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kako misli jure jednog malog Jure Nikoline Manojlović Vračar, knjiga za mlade je Taj hejt u glavi Angie Thomas, na odjelu beletristike Otužna sloboda Friederike Goesweiner, a na stručno-znanstvenom odjelu Lagom: Švedsko umijeće uravnotežena života Linnee Dunne.

U Vijestima Krugova spominjemo tribinu o Krležinim vezama s Česima, izložbu o proizvodnji namještaja u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, preporuku da se uvede autorski honorar umjetnicima za njihovo izlaganje u muzejima i galerijama, kako će Noćna straža biti restaurirana pred očima publike, Križevačko likovno ljeto, te koji film večeras gledamo u okviru KineDoka u dvorište Galerije K2 u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Jan Nepomuk Neruda, Ben Roy Mottelson i Tom Hanks, položen je kamen temeljac za izgradnju najpoznatijeg praškog mosta, kralj Ladislav Napuljski Veneciji je za 100 tisuća dukata prodao Zadar, Novigrad, Pag, Vranu i svoja prava na Dalmaciju, čovjek je prvi puta preplivao 100 m za manje od jedne minute, otkriven je tajni kod Enigma, objavljeno je otkriće elementa 102, kod Nijagarinih vodopada svečano otkriven spomenik Nikoli Tesli, Goran Ivanišević osvojio je Wimbledonski turnir… Umrli su Jan van Eyck, Amedeo Avogadro, King Camp Gillette, Dušan Vukotić i Željko Malnar.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo ponovni odlazak Indije na Mjesec, da je njemački sud zabranio svemirska istraživanja na hrčcima, prvi hrvatski park tamnog neba, te pomrčinu Mjeseca za tjedan dana kod nas i obilježavanje 50. obljetnice spuštanja na Mjesec s Antom Radonićem u Križevcima, u organizaciji Gradske knjižnice (koja čitavo ljeto raznim aktivnostima obilježava tu godišnjicu) i Križevačke astronomske udruge Perzeidi.

U Zanimljivostima ćemo čuti da je grad koji je izumio plastične slamke, sada ih je odlučio zabraniti, a emisiju završavamo s nekoliko mudrosti Bertranda Russella, koji je na datum ove emisije objavio Russell-Einsteinov manifest.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ottorina Respighija, Bedřicha Smetane, Marka Ruždjaka, Marca Almonda, Nancy Sinatre, to jest Leeja Hazlewooda, grupa Simple Minds, AC/DC i Bill Haley & His Comets, te iz filma Forest Gump.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1250 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 9. srpnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.