7. Crosscity Buckets ponudio vrhunsku košarku: General Vasilije Mitu osvojio Križevce

Foto: Maurizio Novosel

Prošle subote, 22. lipnja, održan je sedmi po redu Crosscity Buckets, turnir u 3 na 3 košarci koji se kroz godine isprofilirao kao jedan od vodećih turnira u ovom dijelu Hrvatske. Da je tome tako svjedoči i popis ekipa koje su nastupile, a među kojima su General Vasilije Mitu, druga momčad Hrvatske po Fiba rankingu, CB KB koji se na istoj listi nalazi na visokom četvrtom mjestu, a bilo je tu još pregršt sjajnih ekipa iz Zagreba, Križevaca, Kutine, Čazme i Bjelovara. Posebno treba istaknuti kako je turnir po prvi puta imao predznak internacionalni jer je ekipa Le Pont potegnula iz Bosne i Hercegovine, na čemu zaslužuju sve pohvale.

Organizatori su doista napravili sve kako bi Bucketse ove godine dignuli na znatno veću razinu nego što je to dosad bio slučaj. Prvi preduvjet bio je osigurati profesionalne suce, a taj su posao izvanredno odradili Krešo Anzulović iz Zagreba te Danijel Crnjak Riba, rođeni Križevčanin s koprivničkom adresom. Druga vrlo važna stavka je igranje po službenim Fiba pravilima, istim onima koja će se primjenjivati sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada će košarka 3 na 3 debitirati kao olimpijski sport. Najbitnija pravila su ograničenje utakmice na 10 minuta, a napada na 12 sekundi. Također, nakon svakog šestog faula, svaki idući kažnjava se sa dva slobodna bacanja, a nakon devetog načinjenog prekršaja uz dva bacanja momčad koja ih izvodi zadržava i posjed. Na taj način spriječeno je nesportsko fauliranje na tzv. zicerima, čemu smo bezbroj puta svjedočili prethodnih godina.

Da bi turnir protekao na najvišoj razini trebala je poslužiti profesionalna gumena podloga postavljena na gimnazijskom igralištu, ali vremenske neprilike su, nakon jako dugog razmišljanja, ipak natjerale organizatore da turnir presele u dvoranu. Na koncu, pokazalo se kao ispravna odluka jer je većim dijelom turnira padala prilično jaka kiša.

No, da i stara gimnazijska dvorana ima svojih prednosti i čari pokazalo se kada su domaće ekipe igrale utakmice za prolaz skupine, a potom i u nokaut fazi. U nekoliko navrata atmosfera je bila dosta užarena i vatrena, a sigurno da je to djelovalo vrlo poticajno na križevačke haklere, dok je gostima ipak stvorilo jednu posebnu vrstu pritiska. Na kraju smo u polufinalu vidjeli križevački ekipu Očevi i potencijalni očevi, koja je u utakmici prepunoj tenzija i preokreta tijesno poražena od Caffe bar Kod bake, odnosno CB KB kako im je skraćeni naziv. U drugom polufinalu General Vasilije Mitu lako se sa 22:6 obračunao protiv Znaš kak je, ekipe koja je također imala križevački štih. Oni su u četvrtfinalu iznenadili sjajne tricaše Le Pont, kojima je u toj utakmici stao dotad savršen šut za tricu. Nakon sjajne pobjede od 19:15, bilo je nerealno očekivati da u polufinalu prirede još jedno iznenađenje.

Završne utakmice bile su prava poslastica za sve ljubitelje hakla. U dvoboju križevačkih ekipa za treće mjesto  Znaš kak je na krilima šest trica Tome Bošnjaka imao uvjerljivih 20:15 na svega minutu i pol do kraja. Tada utakmicu u svoje ruke preuzima Bojan Hrandek i sa tri trice u nizu donosi nevjerojatan preokret. Popularni Lepi je odigrao sjajan turnir i na kraju ga je zasluženo okrunio trećim mjestom i brončanom medaljom.

Finale je bilo priča za sebe, barem ako govorimo o tempu i taktičkoj razini igre. Nevjerojatna brzina, kažnjavanje doslovce svake pogreške, pogotovo pri obrambenim preuzimanjima, oduševili su križevačku publiku. CB KB je cijelu utakmicu držao vodstvo, uključujući i 15:11 s kojima su ušli u zadnje tri minute. Ipak, General Vasilije Mitu tada je pokazao zašto je već godinama u samom vrhu Hrvatske i velikim preokretom dolaze do 21:17 pobjede. Time im je pripala dosad rekordna nagrada od 2000 kuna, kao i Adidas tenisice za svakog člana ekipe. CB KB se zadoovljio s 1000 kuna i original dresovima hrvatske košarkaške reprezentacije, dok su trećeplasirani Očevi i potencijalni očevi nagrađeni s 500 kuna.

Nagradu za najboljeg igrača turnira zasluženo je odnio Dario Papak iz pobjedničke ekipe, koja je dala i pobjednika u tricama i gađanju s centra. U oba je natjecanja slavio Franko Dugandžić.

Organizatori Crosscity Bucketsa unatoč žaljenju zbog kiše, nisu skrivali zadovoljstvo kompletnim turnirom. Košarkaškim sladokuscima predstavljen je novi olimpijski sport, a najavljuje se i 8. izdanje turnira koje će biti na još višoj razini. Za početak neka nas vrijeme posluži, a tada će cjelokupni ambijent igranja poprimiti drugu dimenziju. Jedno je sigurno, Crosscity Buckets ide velikim koracima naprijed, a organizatori poručuju kako će pokušati pripremiti kompletan event s najboljim ekipama iz regije i bogatim dodatnim programom za sve uzraste.

1. mjesto – General Vasilije Mitu (Dario Papak, Igor Musa, Ante Žužul, Franko Dugandžić)

 

2. mjesto – CB KB (Dorian Ribarić, Felix Mijić, Damir Harapin, Vanja Miletić)

 

3. mjesto – Očevi i potencijalni očevi (Bojan Hrandek, Ivan Martinčić, Ante Smolić, Dominik Nervo)

 

4. mjesto – Znaš kak je (Tomislav Prstec, Borna Kapusta, Tomislav Bošnjak, Kristijan Čajo)

 

CB Planet, četvrtfinale (Tomislav Maslić. Nikola Šestak, Stefan Zadravec, Andro Anzulović)

 

Le Pont, četvrtfinale (Nikša Milunović, Aleksandar Petrović, Stefan Milošević, Nikola Nedinić)

 

Gringosi, četvrtfinale (Tomislav Kalinić, Vjekoslav Starjački, Frano Bilandžija, Tomislav Belošić)

 

XXL, četvrtfinale (Boris Prstec, Davor Maksić, Janko Deković, Ivan Beljo)

 

Nightmare, ispali u skupini (Ivan Stjepanović, Dominik Leško, Josip Mišković, Dorian Jukić)

 

T-napad, ispali u skupini (Tomislav Galin, Juraj Čanić, Jan Vrdoljak, Mario Kelava)

 

Niz loših odluka, ispali u skupini (Gabrijel Deković, Hogar Mergon, Matej Ferenčak)

 

Studomatic, ispali u skupini (Jure Beljo, Bruno Horvatin, Marko Kirin, Marko Jukić)

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.