Navala na vrtiće sve iznenadila, dobili tri puta više prijava od kapaciteta

Broj prijava u Dječji vrtić Križevci ove je godine iznenadio i vrtić i gradske vlasti. Naime, prošle godine za upis u taj vrtić roditelji su prijavili šezdesetak djece, a ove godine dvostruko više.

– Dobili smo 120 prijava, to nitko nije očekivao! Ne znam što ćemo učiniti, sve sigurno nećemo primiti. Najvjerojatnije ćemo upisati samo 40 prijavljenih – rekla je ravnateljica vrtića Katarina Ivković-Balint. Pri tom će prednost imati djeca u dobi od godinu dana pred odlazak u školu, djeca čija oba roditelja ili jedan u jednoroditeljskim obiteljima ima prijavljeno prebivalište u Križevcima, djeca zaposlenika vrtića te djeca čija su braća i sestre polaznici vrtića.

– Moramo priznati da nas je iznenadila ovogodišnja navala na Dječji vrtić Križevci – odgovorili su iz Gradske uprave.

– Dobra stvar je što će se u okolnim općinama, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Sveti Ivan Žabno uskoro otvoriti vrtići pa će djeca koja iz okolnih općina idu u Križevce sada imati vrtić u svojoj općini. Time se automatski otvara više mjesta za djecu iz Križevaca – kaže gradonačelnik Mario Rajn. Otkrio je da trenutačno postoji privatna inicijativa za proširenje jednog privatnog vrtića čime bi se otvorilo još mjesta u Križevcima.

– Također, Grad Križevci ima spreman projekt produženog rada vrtića čime bi se i jedan dio u Dječjem vrtiću Križevci dogradio te čekamo objavu natječaja – poručuje.

Osim gradskog, u Križevcima rade i tri privatna vrtića, a smještaj u svima njima Grad sufinancira s 920 kuna po djetetu mjesečno. Vrtić Zraka sunca u svibnju je zaprimio 92 prijave.

– Broj zahtjeva za upis djece u jaslice i vrtić je veći nego inače. U pedagoškoj godini 2019./20. upisat ćemo 31 dijete i već imamo listu čekanja – rekla je ravnateljica vrtića Terezija Horvat.

U vrtiću Čarobna šuma prijave još traju, no i tamo neće upisati sve koji su se prijavili.

– Zaprimili smo 30 zahtjeva i to je za sada u okvirima prijava iz prijašnjih godina. U novoj pedagoškoj godini upisat ćemo 25-ero djece – odgovorila je ravnateljica tog vrtića Darinka Vrbanec.

Od svih vrtića u gradu jedino vrtić sv. Josipa ne prima djecu jasličke dobi, a voditeljica Svjetlana Šimić rekla je da broj prijava nije značajnije promijenjen u odnosu na prijašnje godine.

Prema podacima o broju prijava za upis djece u križevačke vrtiće i vrtićkim kapacitetima, jasno je da će značajan dio djece ostati neupisan. Roditelji će se morati osloniti na baka-servis i tete čuvalice, jer rješenje koje bi problem riješilo već do početka nove nastavne godine, nije na vidiku.

– Do sada nitko nije iskazao interes za pokretanje obrta za čuvanje djece, a ukoliko se takav interes pojavi, a mjesta u vrtićima ne bude, svakako ćemo biti spremni sufinancirati – poručili su iz Gradske uprave.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.