Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1247

Dr.sc. Predrag Pale na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 12. lipnja 2019. (foto Martin Vujić)
Dr.sc. Predrag Pale na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 12. lipnja 2019. (foto Martin Vujić)

 

Osmoga dana ovogodišnjeg festivala 10 dana astronomije u Daruvaru, 12. travnja, jedan od predavača bio je dr.sc. Predrag Pale, “čovjek koji je doveo Internet u Hrvatsku“, s temom Internet univerzum: granice, mogućnosti i sigurnost. Slušamo prvih dvadesetak minuta tog predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Moj brat superjunak Davida Solomonsa, knjiga za mlade je Putovanje u mjestu Nade Mihaljević, na odjelu beletristike Zlo Eiríkura Örna Norddahla, a na stručno-znanstvenom odjelu Umijeće izbora u svijetu preobilja: O odabiru i skrbi Michaela Bhaskara.

U Vijestima Krugova saznajemo kako je na dražbi prošla originalna ilustracija za strip Tintin, da je grupa umjetnika ilustrirala naš najpoznatiji rječnik, te tko je osvojio nagrade na Animafestu i kakva se izložba otvara ovoga petka u križevačkoj Likovnoj galeriji.

Na današnji datum rođeni su Jacques-Yves Cousteau i braća Antun i Stjepan Radić, uništena je Troja, prvi put se sastao Američki Kontinentalni kongres, prvi i posljednji zatvorenici uspješno su pobjegli iz Alcatraza, spalio se budistički redovnik Thich Quang Duc… Umrli su Aleksandar Veliki, Oton Župančič, Klemens Wenzel Lothar Metternich i John Wayne.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je Kina izvršila prvo lansiranje s površine mora te da je u pripremi novo “osvajanje” Marsa.,

U Zanimljivostima pitamo je li aritmetička sredina “sretan” način zaključivanja ocjena u školi, a emisiju završavamo s nekoliko poučnih izreka.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Richarda Straussa, Hugha Laurieja, iz filma Rio Bravo, te grupa ZZ Top, The Flaming Lips i The Allman Brothers Band.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1247 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 11. lipnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.