Uđite u svijet astrofizike ove subote na radionici Perzeida

Maglica u zviježđu Oriona (izvor: NASA)
Maglica u zviježđu Oriona (izvor: NASA)
Maglica u zviježđu Oriona (izvor: NASA)

Bogatstvo formi materije koje susrećemo na Zemlji nerijetko nadilazi i naše najmaštovitije snove. Od mikrosvijeta atoma i molekula, divovskih geoloških formacija te prekrasnih kristalnih struktura, preko atmosferskih fenomena pa sve do nevjerojatne raznolikosti onoga što zovemo živi svijet. Unatoč tom bogatstvu, naivno je misliti da se Priroda iscrpila na našem planetu u svojoj kreativnosti jer Zemlja je u konačnici samo jedan kamenčić u nesagledivom svemirskom prostranstvu. Čovjekova znatiželja stoga opravdano postavlja pitanje – što li tek možemo vidjeti i naučiti o onome van našeg planeta, o Svemiru? Nemoguće je da je Svemir samo prazan prostor!

Nažalost, fizički put u istraživanje beskonačnih svemirskih prostranstva onemogućen nam je upravo našom fizičkom konačnošću. S jedne strane našim biološkim odrednicama: kratkim životnim vijekom s obzirom na vremenske skale putovanja i do najbližih zvijezda pored Sunca i osjetljivošću naših organizama na ekstremne uvjete koji vladaju van našeg planeta. S druge strane tu su bezbrojna tehnološka ograničenja koja nam u ovom trenu onemogućuju sofisticirana svemirska putovanja. Čak i putovanja do najbližeg nam prirodnog satelita, Mjeseca, i prvog planeta, Marsa, zahtijeva enormne pripreme i resurse koje teško osiguravamo. Istraživanje Svemira tako ostaje u domeni naše mogućnosti da stvaramo ideje i njih podvrgavamo kritici racionalnog uma potpomognuti vlastitim opažanjima.

Već su prve poznate mitologije uključivale saznanja dobivena promatranjem noćnoga neba. Najranije civilizacije bile su iznenađujuće dobro upućene u kretanja svemirskih tijela. Napretkom tehnologije, od Galilejevog teleskopa pa sve do svemirskih letjelica i višemetarskih teleskopa postavljenih u orbiti (poput Hubbleovog svemirskog teleskopa) omogućeno je još bogatije i detaljnije opažanje Svemira što je stvorilo mnogo empirijskog materijala kojeg tek treba objasniti, ali opet unutar ograničenja ideja i teorija koje sami stvaramo. Astrofizika je upravo znanstveno područje koje pokušava uzeti naša zemaljska znanja i uz pomoć opažanja donositi hipoteze i zaključke o tome što Svemir sve skriva. Već i najjednostavnije ideje bazirane na našem poimanju dostupnog fizičkog svijeta impliciraju postojanje fenomena i svemirskih tijela koje premašuju sva naša očekivanja. Neutronske zvijezde, crne rupe, aktivne galaktičke jezgre koje stvaraju mlazove čestica većih i od čitavih galaksija, turbulencije zvjezdanog plina koje rađaju nove zvijezde, eksplozije starih zvijezda samo su neke od njih.

Ove subote, 1. 6., u 11:00 sati održat će se uvod u astrofiziku – početak nove tematske serije radionica za srednjoškolce u sklopu projekta “Upoznajmo Svemir”. Radionica u subotu održava se u učionici Pučkog otvorenog učilišta (zgrada Gradske knjižnice, stražnji ulaz), a voditelj je dr. sc. Andrej Dundović.

Na radionicu pozvani su svi učenici srednjih škola zainteresirani za pitanja Svemira. Uz njih, naravno, dobrodošli su i građani, neovisno o dobi, koji gaje znatiželju prema znanosti i Svemiru uz napomenu da pripreme bilježnice, našilje olovke i ne uplaše se malo matematike.

Radionica astronomije Ratka Matića u OŠ V. Nazor (foto: M. Vujić)

Ove se radionice održavaju u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Križevci, a dio su novog, šireg projekta križevačke astronomske udruge Perzeidi pod nazivom “Upoznajmo Svemir” kojeg podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Cilj je ovog projekta proširiti interes za znanošću u križevačkom kraju javnim predavanjima za širu javnost i edukacijskim radionicama za djecu i mlade.

Za građane tako je u sklopu projekta planirano šest javnih znanstveno-popularnih predavanja od kojih se jedno održava danas, 28. 05. u 19:30 sati u Multimedijskog dvorani Gradske knjižnice. Na današnjem predavanju gostujući znanstvenik, dr. sc. Nenad Raos, govorit će o životu kao svemirskoj pojavi.

Javno predavanje o tajnama gravitacije dr.sc. Petra Pavlovića 8. veljače 2019. (foto Martin Vujić)

Pored predavanja i navedenih radionica za srednje škole, organizirane su i radionice astronomije za osnovne škole, a koje vode Ratislav Matić i Martin Vujić uz asistenciju drugih članova Perzeida. Do sada su dvije radionice održane su u osnovnoj školi V. Nazor i Lj. Modec u Križevcima, a još predstoje one u osnovnim školama u Sv. Petru Orehovcu, Sv. Ivanu Žabnu, Gornjoj Rijeci i Kalniku.

Uvod u astronomske teleskope Martina Vujića u OŠ V. Nazor (foto: R. Matić)

Projekt “Upoznajmo Svemir “traje ukupno 10 mjeseci, a vodi ga dr.sc. Andrej Dundović, član Perzeida i znanstveni suradnik na znanstvenom institutu Gran Sasso u Italiji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.