Učenici OŠ Vladimir Nazor Križevci osvojili Superfinale lige Croatian Makers!

U subotu, 25. svibnja u Zagrebu je održano Superfinale Croatian Makers lige – napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019. Sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine, mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole).

U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca s mentorom Tomicom Turkovićem, drugo ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka i treće ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova. U mlađoj dobnoj skupini su pobijedili učenici iz FFVAL (Foto-film-video amateri Luke) s mentorom Mladenom Božićem, drugo mjesto je osvojila ekipa iz Kulturno informativni centar Lovinac i treće OŠ Ivana Filipovića iz Zagreba.

Superfinale je natjecanje za najbolje i najmotiviranije regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote za riješavanje kompleksnog zadatka koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata. Natjecatelji su sve dijelove samostalno isprogramirali na natjecanju.

Natjecanje su posjetili Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje i veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjeta je izjavila:
– Iako su djevojčice bolje od dječaka u matematici i čitanju, nažalost zaostaju u digitalnoj pismenosti i gubimo ih kasnije u STEM-u, a kao što znamo budućnost razvoja ovog našeg planeta je upravo u STEM-u i sva će ona dobro plaćena radna mjesta biti u STEM-u. Uskoro će otprilike 90% radnih mjesta biti na ovaj ili onaj način vezano uz digitalnu pismenost i zato moram reći da sam tako ugodno iznenađena ovdje kada vas vidim te da ima jako puno djevojčica, da su i među dobitnicama i da se svakako jednako natječete i s dečkima i pokazujete da ste jednako uspješne.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je izjavila:
– Čestitam svima koji su danas sudjelovali na superfinalu IRIM – Croatian Makers lige. Ovakva natjecanja od iznimnog su značaja u poticanju učenika da se okušaju u STEM području i zato veliko hvala Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih s kojim je i MZO u suradnji. Naš zajednički projekt ProMikro osigurao je oko 45.000 mikroračunala za 85% osnovnih škola, a sve s ciljem podizanja digitalne pismenosti u različitim nastavnim predmetima.

– Tisuće dječaka i djevojčica koji su sudjelovali u programima Croatian Makers lige je doista impozantan broj. Robotika, kao što sam rekla, jest budućnost, kao i digitalna pismenosti. Doista sam zahvalna svim onim ljudima, svim entuzijastima, svima koji ulažu svoje znanje, iskustvo, financije, vrijeme i sve ostalo,a posebno Vama mentorima kako biste obrazovali našu djecu i kako bi ona pobjeđivala i na svjetskim natjecanjima, ali prije svega izgradila temelje boljeg i kompetitivnijeg gospodarstva u Hrvatskoj, zaključila je predsjednica Grabar Kitarović.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.