Križevački gimnazijalac Luka Meštrović ide i na europsku i na svjetsku olimpijadu iz fizike

Luka Meštrović, učenik 4. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci postigao je vrhunski uspjeh na natjecanju iz fizike. Izabran je u dvije ekipe od pet najboljih učenika koji će Hrvatsku predstavljati na Europskoj fizičkoj olimpijadi u Rigi u Latviji od 31. svibnja do 4. lipnja, a potom i na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi od 7. do 15. srpnja u Tel Avivu u Izraelu.

Luka je ušao u sastave obje hrvatske reprezentacije nakon što je, na temelju prošlogodišnjeg rezultata na državnom natjecanju iz fizike, početkom ove školske godine dobio poziv za pripreme za ova međunarodna natjecanja, gdje je prošao četiri predizborna kola i samu završnicu. Najboljih petero učenika nakon četiri kola formiraju ekipu koja predstavlja Hrvatsku na Europskoj fizičkoj olimpijadi (EuPhO), a najboljih petero iz završnice predstavljaju Hrvatsku na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi (IPhO).

– Gradivo olimpijada uglavnom je na razini prve dvije godine fakulteta pa se pripremam tako da gledam predavanja na Youtubeu, gdje MIT i Yale objavljuju video snimke predavanja ili učim iz knjiga na toj razini, opisao nam je Luka kako se priprema za predstojeće olimpijade, napomenuvši da rješava i zadatke s prethodnih natjecanja kao i iz raznih zbirki zadataka koje se preporučuju kao priprema za olimpijade.

Dodajmo da je na ovogodišnjem državnom natjecanju iz fizike Luka osvojio 5. mjesto i 3. nagradu sa visokih 79 bodova, a mentor mu je bio profesor Bruno Marinković. Na naše pitanje o planovima nakon gimnazije, Luka nam je otkrio da mu već ovi plasmani omogućuju izravan upis na fakultet pa planira upisati studij fizike na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, istraživački smjer.

– Inače, Luka je kroz sve četiri godine svoga školovanja nastupao na različitim državnim natjecanjima – kemija, fizika, informatika – a vrlo slične rezultate postizao je i njegov brat blizanac Marin Meštrović koji je npr. ove godine nakon državnog natjecanja pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu, istaknula je v.d. ravnateljica križevačke gimnazije Suzana Knežević.

Vezano

Komentari su zatvoreni.