Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1240

Prvi moderni Britanac (prije deset tisuća godina) imao je tamnu kožu i plave oči - čuli smo na predavanju čiji jedan dio slušamo na početku emisije (foto R.Matić, iz prezentacije predavača)
Prvi moderni Britanac (prije deset tisuća godina) imao je tamnu kožu i plave oči – čuli smo na predavanju čiji jedan dio slušamo na početku emisije (foto R.Matić, iz prezentacije predavača)

 

Na početku emisije slušamo dio predavanja dr. sc. Marija Novaka održanog na 15. Culture Shock Festivalu 21. ožujka u Gradskoj knjižnici u Križevcima, pod imenom Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kapetan Gaćeša i odurna osveta turbo zahoda 2000 Dava Pilkeya, knjiga za mlade je Mrtvi kut Ratka Bjelčića, na odjelu beletristike #Prekid Andree Andrassy, a na stručno-znanstvenom odjelu Ljudi, stranke, događaji [Prizori iz hrvatske političke povijesti 20. stoljeća] Zlatka Matijevića.

U Vijestima Krugova naglašavamo značaj Charlieja Chaplina kao autora glazbe, saznajemo da je u Dubrovniku otvoren Muzej crvene povijesti i obilježena 50. godišnjica stripa o Alanu Fordu, te da su u Karlovcu predstavljeni novi arheološki nalazi.

Na današnji datum rođeni su William Shakespeare, Max Karl Ernst Ludwig Planck, Johannes Andreas Grib Fibiger, Ivo Lola Ribar, Fadil Hadžić i Shirly Temple, dogodio se Jurjevski noćni ustanak, Poljska je prepustila Švedskoj Livoniju s gradom Rigom, Republika Conch proglasila je nezavisnost od SAD-a, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, umrli su Miguel de Cervantes Saavedra, Vlaho Bukovac, Ivo Horvat i Boris Demidovič.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, posebno o detekciji najstarije molekule u svemiru. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima ćemo nešto reći o kihanju, a na kraju spominjemo neke zgodne latinske izreke koje se temelje na igri riječi ili na rimi.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Sergeja Prokofjeva, Charlieja Chaplina, Henryja Mancinija, Roya Orbisona, te grupa The Beatles, Dire Straits, Bijelo dugme i Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1240 na programu je u utorak, 23. travnja od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.