Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1070

Okrugli stol "Meteorit Križevci" 18. lipnja 2015. - prvo predavanje, Damir Šegon (foto: Marcel Kovačić)
Okrugli stol "Meteorit Križevci" 18. lipnja 2015. - prvo predavanje, Damir Šegon (foto: Marcel Kovačić)
Okrugli stol “Meteorit Križevci” 18. lipnja 2015.  Prvi predavač: Damir Šegon (foto: Marcel Kovačić)

Četiri dana prije ove emisije navršila se godina dana kako je meteorit Križevci upisan u katalog svih priznatih meteorita u svijetu, a baš na današnji datum 1908. godine nad Sibirom eksplodirao je veliki, Tunguski meteorit. Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi organizirali su 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima okrugli stol o križevačkom meteoritu. Govorili su najistaknutiji članovi Hrvatske meteorske mreže, Damir Šegon, Željko Andreić i Korado Korlević. Na početku emisije slušamo drugu polovicu predavanja Damira Šegona, pod naslovom Meteorit Križevci (ili čemu Hrvatska meteorska mreža).

Prije okruglog stola voditelji Hrvatske meteorske mreže: Željko Andreić, Korado Korlević i Damir Šegon posjećuju mjesto pada meteorita Križevci (foto: R. Matić)
Prije okruglog stola voditelji Hrvatske meteorske mreže Željko Andreić, Korado Korlević i Damir Šegon posjećuju mjesto pada meteorita Križevci (foto: R. Matić)

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu o svojevrsnoj “povijesti” lista Feral Tribune, rumunjski roman čija se radnja zbiva u Indiji, te jedan od najboljih romana Stephena Kinga.

U Vijestima Krugova saznajemo kako se u moskovskom metrou možemo intenzivno kulturno “uzdizati”, a kakvi su se provodili “progoni” zapadnjačke pop glazbe u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Teslin transformator služi kao model za umjetničke fotografije, a od 30. lipnja nadalje uskoro u Hrvatskoj slijedi otvaranje pet vrlo atraktivnih muzeja različitih tematika. U Kolumbiji pronađene spiljske slikarije stare tisućama godina, a najavit ćemo i otvorenje izložbe na Kalniku o dosadašnjim arheološkim istraživanjima na Kalniku.

Na današnji datum rođeni su Stanko Vraz, Franjo Hanaman, Natko Devčić i još neki glazbenici, te Michael Phelps, Albert Einstein objavljuje članak kojim osniva posebnu teoriju relativnosti, zbila se Noć dugih noževa, uvodi se telefonski broj hitne službe, dodana je prva prijestupna sekunda, avionom su “jurili” za pomrčinom Sunca, umrli su Ivan Trnski, Lee De Forest i Georgij Beregovoj.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo što je “over-illumination”, “pretjerano osvjetljenje”.

Dva dana prije konjunkcije Venere (sjajnija, desno) i Jupitera, 29. lipnja 2015. Ovaj njihov međusobni položaj možemo usporediti s njihovim međusobnim položajem tri tjedna prije, 7. lipnja, na fotografiji objavljenoj u najavi 1967. "Krugova". (foto: R. Matić)
Dva dana prije konjunkcije Venere (sjajnija, desno dolje) i Jupitera, 29. lipnja 2015. Ovaj njihov međusobni položaj možemo usporediti s njihovim međusobnim položajem tri tjedna prije, 7. lipnja, na fotografiji objavljenoj u najavi 1067. “Krugova”. (foto: R. Matić)

U Svemirskom kutku obilježavamo godišnjicu stradanja prvih putnika prve orbitalne stanice, kad su se vraćali na Zemlju. Govorimo o prijedlogu da se 30. lipnja proglasi Danom asteroida. Najavljujemo bliski susret Venere i Jupitera 1. srpnja, što će Perzeidi popratiti teleskopima iz središta Križevaca.

U Zanimljivostima vodimo diskusiju je li staklo tekućina ili čvrsta tvar.

Ozren Bogdanović nastupa na orguljaškom koncertu u crkvi Svetoga Križa u Križevcima 28. lipnja 2015. U emisiji slušamo jednu skladbu s koncerta (foto: Dejan Pernjak)
Ozren Bogdanović nastupa na orguljaškom koncertu u crkvi Svetoga Križa u Križevcima 28. lipnja 2015. U emisiji slušamo jednu skladbu s koncerta (foto: Dejan Pernjak)

U glazbenim prilozima čut ćemo djelić orguljaškog koncerta Ozrena Bogdanovića 28. lipnja u crkvi Svetoga Križa u Križevcima, slušamo Boba Dylana povodom njegovog nedavnog koncerta u Ljubljani 25. lipnja, a slušamo i Chata Atkinsa povodom godišnjice smrti.

Ne dirajte mi krugove broj 1070 emitira se 30. lipnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 4. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.