U subotu posljednja radionica 15. Culture Shocka – o povijesti matematike

15. Culture Shock Festival završava u subotu 20. travnja 2019. godine, a posljednju festivalsku radionicu koja se održava isti dan u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci, s naslovom “Quod Erat Demonstrandum”, vodit će matematičar i član udruge P.O.I.N.T. Mislav Zorko. Radionica počinje u 14 sati, a ulazak je slobodan.

Latinska kratica Q.E.D. izraza quod erat demonstrandum koja u prijevodu znači “što je trebalo dokazati” nalazila se na kraju svakoga dokaza u Euklidovim matematičkim spisima Elementi. Matematika niti danas nema strogu definiciju ali mogli bi reci da se radi o apstraktnoj znanosti o brojevima, količini i prostoru koja na egzaktan način proučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći matematičku logiku.

Mislav Zorko vodi radionicu o matematičkoj podlozi igara na sreću i dionica 8. travnja 2016. na Culture Shock Festivalu (foto R.Matić)

Povijest matematike bogata je raznim anegdotama, izdajama i preokretima, a vjeruje se da je prvi puta korištena čak 30 000 godina prije Krista. Posjetite radionicu “Quod Erat Demonstrandum” i saznajte tko je bio Cauchy (i kako mu se izgovara ime), kako dokazati da je 0.999… točno jednako broju jedan, kako su nastali brojevi i definicije koje nesvjesno koristimo u svakodnevnom životu i je li povijest matematike ipak nešto zanimljivija nego što mislimo? Na kraju svega ostaje samo jedno pitanja: “Jesmo li matematiku izumili ili otkrili?”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.