Strašna smrt Stjepana Severa: ‘Već 5 godina ih upozoravamo!’

Foto: Željko Rukavina, Damir Špehar \ PIXSELL

Tragična sudbina mladog motocikliste Stjepana Severa, koji je poginuo manje od kilometar od kuće točno na dan kad mu se rodila sestrica, uzdrmala je Kuštane. Cesta je prebrza i preopasna, upozoravaju mještani

Smrt motociklista Stjepana Severa (20), stradalog nakon što je motorom u Kuštanima pored Križevaca udario u prikolicu kamiona koji je prelazio iz jednog u drugi pogon tvrtke „More“, otvorila je mnoga pitanja vezana uz sigurnost tom dijelu ceste. Prije svega, je li se tragedija mogla izbjeći? Svakako da je, kaže nam direktor tvrtke “More“ Dario Paoli.

– Jučer se ugasio život mladića, što nam je jako žao, a pitanje je što će se dogoditi sutra, jer tim dijelom ceste gotovo svi voze iznad dopuštene brzine. Mi koji smo ti koji tome svjedočimo. Moglo se puno toga učiniti na preventivi. U našem pogonu za preradu drveta radi oko 130 ljudi u smjenama, a vozila su im parkirana preko puta ceste gdje je sušara i od tud je u srijedu izlazio kamion. Da se postavila nekakva signalizacija, pješački prijelaz, ležeći policajci… Ne bismo danas razgovarali o tragediji koja je zadesila obitelj Sever – govori nam u četvrtak Paoli.

Iz priopćenja PU koprivničko-križevačke: “U srijedu, 10. travnja, oko 7.17 sati, u Kuštanima vozač rođen 1999.g. upravljao je motociklom Yamaha zagrebačke registracijske oznake, bez odgovarajuće kategorije upravljanja motociklom. Dolaskom do kbr. 25 prednjom stranom motocikla udario je u priključno vozilo Schwarzmuller koje je bilo priključno za teretno vozilo Mercedes križevačkih registracijskih oznaka, kojim je preko kolnika sa parkirališta upravljao vozač rođen 1981.g.”

Kaže da su oni kupili prije nepunih pet godina postrojenje i da od tada upozoravaju kako bi se nešto trebalo učiniti zbog sigurnosti. Ne postoji ni pješačka staza, a konfiguracija ceste je takva da se iz smjera Bjelovara ne vidi ni stotinjak metara. Paoli tvrdi da su na tu temu razgovarali i u općini Sv. Ivan Žabno i s drugim koji bi trebali skrbiti o sigurnosti prometa.

– Naši radnici, pogotovo oni iz noćne smjene, prelaze cestu koja je jako opasna i prvenstveno zbog njihove sigurnosti smo tražili da se nešto napravi. Rekli su nam da će se uskoro otvoriti brza cesta od Helene prema Bjelovaru i taj dio rasteretiti. Na žalost, treba netko izgubiti život da se nešto napravi – rezignirano govori Paoli, koji je inače bjelovarski zet i ima sina istih godina kao i pokojni Stjepan.

Iz priopćenja PU koprivničko-križevačke: “U ovoj prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno je stradao vozač motocikla. Vozač teretnog vozila nije bio pod utjecajem alkohola te mu je u Domu zdravlja Križevci vađena krv i izuzet urin zbog utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu. Očevidne radnje obavila je zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Bjelovaru uz stručnu pomoć policijskih službenika Policijske postaje Križevci.”

Rekao je kako se rijetko prelazi iz jednog pogona u drugi, jer je na lijevoj strani – gledajući od Bjelovara odakle je ususret kamionu dolazio na motoru nesretni mladić – sušara i iz nje se voze gotovi proizvodi. Pokazali su nam i snimke kamera koje svjedoče da je vozač kamiona koji nije iz njihove tvrtke na izlasku iz pogona sušare stao. S njegove lijeve strane se sve čini čisto i tek je onda krenuo.

Prednji dio kamiona je već bio u drugom dvorištu preko ceste kad je mladić motorom vozeći sredinom ceste  udario u zadnji dio prikolice. Kako su nam se mještani u srijedu ali i u četvrtak žalili da skoro svi voze kroz Kuštane i Kenđelovac “ko ludi“, poslali smo upit PU Koprivničko-križevačkoj da nam kažu što se poduzima da bi se vozači “teške” noge na gasu doveli u red, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Odgovor nam je ostao dužan i načelnik općine koji je bio izvan ureda – na pitanje što je općina poduzela po pitanju dionice DC 28 koja je jako prometna, a ograničenja brzine od 70 na sat pridržava se malotko.(24sata)

Vezano

Komentari su zatvoreni.