Stigle nove knjige – matematika za malce, krimići i druga štiva

Dječji odjel


Nasmijana matematika za malce radoznalce – da matematika bude radost, a ne bauk! / [napisala] Ivanka Borovac. – Rijeka: Naklada Uliks, 2022.


Slikovnica koja malenima otvara prozorčić u svijet matematike. BROJENJE I PREPOZNAVANJE BROJKI: najprije do 10 pa malo-pomalo sve do 20. uz vesele pjesmice-smijalice i ljupke životinje. i malu pomoć prstića – jer to potiče vizualno razmišljanje. Više-manje računanje: s bubamarama ispod ormara, rodama u potoku, dinosauri- ma koji padaju iz kreveta … tako lako! VESELI GEOMETRIJSKI OBLICI I TIJELA: Kugla se kugla, valjak se valja, kocka se kocka, a stožac bocka!
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/slikovnice/nasmijana-matematika-za-malce-radoznalce

Beletristika

OPROST / Yrsa Sigurdardottir; prevela s islandskoga Vanja Veršić. – Zagreb: Znanje, 2021.


Tinejdžerica je brutalno pretučena, a maskirani je ubojica odvukao njezino tijelo u noć. Snimke na kojima moli za oprost poslane su svim njezinim prijateljima na Snapchat. Kada je njezino tijelo konačno pronađeno, ispod njega izviruje bijeli papir s ucrtanim brojem 2. A zatim i tinejdžera snađe ista sudbina. No pored njegova tijela pronađen je bijeli papir s označenim brojem 3. Huldar i njegova šefica Erla moraju zaboraviti na dosadašnje nesuglasice i usredotočiti se na pronalaženje nemilosrdnog ubojice, ali i moguće neotkrivene žrtve – jer što je s brojem 1? U slučaj je uključena i Freyja, dječja psihologinja, koja posumnja na okrutno vršnjačko nasilje. Ako ništa drugo, njih troje slažu se u jednome: istina je sve samo ne jednostavna, a ubojica još nije dovršio svoju jezivu misiju.
https://znanje.hr/product/oprost/291961

Stručno-znanstveni odjel

JEDNO LJETO S PASCALOM / Antoine Compagnon; s francuskoga prevela Dubravka Celebrini. – Zagreb: TIM press, 2021.

Nakon velikog uspjeha knjige Jedno ljeto s Montaigneom, Antoine Compagnon poziva nas da ljeto provedemo s Blaiseom Pascalom, francuskim filozofom, matematičarom, izumiteljem i fizičarom.


Cijelo stoljeće dijeli Montaignea i Pascala, tu dvojicu intelektualaca, osnivača modernosti i utemeljitelja slobodne misli, ali su im razmišljanja o mnogo čemu slična. Pascal se, kao i Montaigne, bavi čovjekom, društvom, svemirom, moći, vjerom, patnjom, smrću, igrom: svime i ničime. Svojim promišljanjima o strahu, neizvjesnosti, brizi, navici i sličnome, Pascal je znatno utjecao na filozofiju egzistencije, posebice na Kierkegaarda i Heideggera.
Njegove Misli vrhunski su primjer aforističkog esejizma te se njima potvrdio kao jedan od najistaknutijih klasicističkih moralista. Compagnon u svakom poglavlju ove knjige analizira život i djelo genijalnoga Pascala, traži smisao njegovih eliptičnih misli i nagovara nas na otkrivanje pisca čuda i milosti čije nam spoznaje pomažu da bolje upoznamo sami sebe.
https://tim-press.hr/hr/knjige/jedno-ljeto-s-pascalom/

Knjige za mlade

PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE: 100 ŽENA KOJE SU EMIGRIRALE I PROMIJENILE SVIJET / Elena Favilli; prevela s engleskoga Silvia Sinković. – Zagreb: Znanje, 2022.
Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet.

One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Ovu raskošnu knjigu ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta, što je čini potpuno jedinstvenim projektom za djecu i mlade.
Namjera ove posve originalne zbirke priča za laku noć je da nadahne djevojčice (kao i njihove majke, tete, rođakinje) da sanjaju velike snove, potakne im samopouzdanje te im ulije snagu da razviju svoje osobne talente i tako oblikuju svijet u kojem žive.
https://shop.skolskaknjiga.hr/price-za-laku-noc-za-mlade-buntovnice-100-pripovijedaka-o-izuzetnim-
zenama.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.