Učenici će još barem dvije godine ići na tjelesni u 700 metara udaljenu dvoranu

Učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca još najmanje dvije godine neće dobiti svoju sportsku dvoranu, navedeno je u pisanom odgovoru iz ureda gradonačelnika Marija Rajna. Isto pitanje na prošlotjednoj je sjednici Gradskoga vijeća postavila nezavisna vijećnica Mihaela Kemenović, a ono brine i roditelje djece koja na nastavu tjelesnog odgoja odlaze u 700 metara udaljenu dvoranu, pritom dva puta prelazeći opasne prometnice. Zabrinut je i ravnatelj škole Dražen Bokan koji je od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražio dopuštenje da se nastava održava u blok satima kako bi djeca opasnom rutom prolazila jednom, umjesto dvaput tjedno.

– Na teren je morala izaći prosvjetna inspekcija i, iako nije u redu da se djeca fizičkom aktivnošću bave samo jednom tjedno, odobrili su nam blok sate baš zbog te opasnosti i udaljenosti koju djeca prolaze – objasnio je ravnatelj. Međutim, dopuštenje za odlazak u dislociranu dvoranu morali su potpisati i roditelji. Nekoliko njih čija djeca pohađaju niže razrede, to su odbili.

– Ta odjeljenja nastavu tjelesnog imaju u učionicama ili u staroj dvorani koja je derutna i neprimjerena za održavanje nastave. Kad je ljepše vrijeme nastava je na igralištu, koje također nije u dobrom stanju. Nemamo izbora – kaže Bokan. Gradonačelnik Rajn rekao je da je Ministarstvu znanosti i obrazovanja predložio projekt za dvoranu i pozvao se na nedavne izjave ministrice Blaženke Divjak o uvođenju cjelodnevne nastave u što više škola.

– U tom smislu Ministarstvu je predstavljen projekt montažne sportske dvorane s dodatnim učionicama u aneksu. Grad ima u proračunu osigurana sredstva za izradu glavnog projekta – navodi Rajn.

Glavni projekt s građevinskom dozvolom, koji je za bivše vlasti plaćen 300 tisuća kuna, već postoji, ali za izgradnju nikad nije bilo novca. Nema ga ni sad, ali postoje najave natječaja za sportske dvorane u skorijoj budućnosti.

– Još uvijek se ne zna što će se tražiti od uvjeta. Ukoliko bude potrebno, moguća opcija je promjena postojećeg projekta od prije nekoliko godina. Ukupna investicija se kreće od 25 do 40 milijuna kuna ovisno o tome što će sve dvorana uključivati. Ako se pak pokaže da Ministarstvo i dalje nije spremno financirati, ostaju nam opcije kredita ili javno-privatnog partnerstva – poručuje križevački gradonačelnik. Škola bi dvoranu, u najboljem slučaju, mogla dobiti 2021. godine. Kako će se do tada organizirati nastava tjelesnog u gradu koji od lani nosi titulu Prijatelj djece, tek ćemo vidjeti, jer sve je više roditelja koji razmišljaju o tome da suglasnost iduće godine ne potpišu.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.