Dok atletičari po svijetu osvajaju medalje, u gradu se još čeka obnova derutne staze

Ako se po jutru dan poznaje, pred križevačkim je atletičarima još jedna uspješna godina. Veronika Drljačić i Neven Krulić nedavno su postali državni prvaci na 400 metara na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za juniore, osvojili su zlata u štefetama 4 x 400 metara na Prvenstvu Balkana za juniore koje je u veljači održano u Istanbulu, Veronika je na istom natjecanju osvojila i broncu na 400 metara. Oboje su proglašeni najperspektivnijim sportašima županije, a njihova klupska kolegica Ida Šimunčić postala je najbolja sportašica županije jer je lani osvojila osam naslova državne prvakinje.

Seniori kluba Ognjen Mergon, Rudolf Kralj i Tvrtko Palijan osvojili su treće mjesto na ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu. Uspješni su i nagrađivani i Marcela Gudić, Lucija Zimonji, Dominik Hunjak…. Svima je trener Dragutin Palčić, inače izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske, i svi oni treniraju u nemogućim uvjetima. Uprava Atletskog kluba, na čelu s izvršnim predsjednikom Tihomirom Gudićem, odlučna je u namjeri da Križevci napokon dobiju tu dugo obećavanu atletsku stazu.

– Inicijativa za sanaciju staze je krenula iz našeg kluba i uz sva dosadašnja obećanja ništa se po tom pitanju nije dogodilo. Bilo je tu i predizbornih obećanja gradonačelnika, no vidjevši da se ništa ne pokreće odlučio sam se aktivno uključiti u rad kluba kako bih dao svoj doprinos – rekao je Gudić, inače regionalni zamjenik predsjednika Sportskih igara mladih.

Saga traje desetljećima

Saga oko atletske staze u Križevcima traje već desetljećima i generacije atletičara, među kojima je i peterostruki olimpijac Branko Zorko, trenirale su na derutnom terenu s tartan-tepihom na tek jednoj od osam staza, a i njega je već vrijeme odavno pregazilo. Naime tu jednu tartan-stazu klub je, kao već rabljenu, dobio osamdesetih godina prošlog stoljeća iz celjskog Kladivara, u kojem je kao atletski trener tada radio Križevčanin Mladen Pavljak.

Upravo je atletska staza bila izborno obećanje više kandidata u nekoliko izbornih ciklusa, građani su već osjetljivi na tu temu, no nikako da se ostvare obećanja.

– Staza je odavno prerasla u projekt nužno potreban za sve građane ovog grada jer bi je koristili dječji vrtići, učenici osnovnih i srednjih škola, osobe s invaliditetom kroz organizirani program u klubovima, rekreativci, članovi sportski klubova, službenici i pripadnici HV i policije, vatrogasnih društva i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i svi ostali građani željni rekreacije – objašnjava Gudić.

Jedno od rješenja koje je predložio je da Grad stazu prepusti na upravljanje klubu koji bi je sam pokušao sanirati. Međutim, taj prijedlog Gradu nije bio prihvatljiv pa su se klub i Grad zajedno javili na natječaj Središnjeg državnog ureda za šport.

– Pripremili smo svu dokumentaciju i izvršili sve predradnje i predali sve Gradu koji je, prema natječajnoj dokumentaciji, službeni prijavitelj. Moram naglasiti da sam tu naišao na susretljivost i kooperativnost – dodao je Gudić. Dogovorena je i financijska pomoć od Županije. Klub je s partnerima udrugom Maslačak i Sportskim igrama mladih aplicirao i za europska sredstva. Prijavili su projekt vrijedan 1.870.000 kuna kojim bi se izgradila teretana i zaposlile stručne osobe.

Procjena vrijednosti sanacije same atletske staze koja bi zadovoljila trenutačne osnovne potrebe je, navodi klub, oko 1.300.000 kuna.

– Grad Križevci su vlasnik staze i o njima primarno ovisi smjer i obim izvršenja sanacije. Vrijednost investicije može se tako proširiti i do tri milijuna kuna, no prvotni iznos bi bio dovoljan za kvalitetno ostvarenje ovog projekta. Sve je u rukama gradske vlasti – kaže.

Potrebna su ulaganja

Prema procjeni stručnjaka cijena obnove staze je, ispada, višestruko niža od iznosa o kojima se ranije govorilo. U čemu je problem i kako to da Grad svih ovih godina nije uspio iskoristiti ni činjenicu da je olimpijac Branko Zorko trenirao u nezadovoljavajućim uvjetima?

– To je za mene apsurd i nakon silnih godina i dalje nezamislivo. Kroz moje dugogodišnje iskustvo u vođenju sportskih klubova i velikih sportskih projekata mogu odgovorno tvrditi da bi Branko Zorko u tim okolnostima imao, ne samo uređenu stazu, već i atletski stadion – tvrdi Gudić.

S obzirom na ulaganja u jedan od najuspješnijih gradskih klubova, Gudić zaključuje da su dosadašnji uspjesi svih generacija križevačkih atletičara rezultat prije svega entuzijazma sportaša i trenera te podrške roditelja.

– Moram naglasiti da ovi rezultati koje AK postiže ne dolaze bez ulaganja i od zraka. Grad sa 110.000 kuna koje godišnje daje klubu ni približno ne opravdava rezultate koje postižemo na gradskom, županijskom, državnom i međunarodnom nivou – objašnjava ovaj otac dviju uspješnih atletičarki Marcele i Anamarije.

Zbog loših uvjeta kod kuće, križevački su atletičari ove zime trenirali u atletskoj dvorani u Beogradu. Ta je informacija zabrinula pojedine gradske vijećnike koji su na sjednici Gradskog vijeća zaključili da krajem prosinca djeca imaju sasvim pristojne uvjete i u gradskom odmaralištu na Pagu koje, napomenimo, nema grijanje niti bilo kakvo atletsko borilište u blizini. Ozbiljan sport zahtijeva i ozbiljan pristup jer, usprkos lošim uvjetima za trening kod kuće, ovi sportaši već godinama promoviraju svoj grad u zemlji i svijetu. Atletska staza, jednom kad napokon bude napravljena, koristit će i sve većem broju rekreativaca kojima trčanje postaje stil života.

– Sve što želim priuštiti svojim djevojčicama i svoj djeci u Hrvatskoj i šire je mogućnost bavljenja sportom, na bilo kojoj razini, bila ona amaterska ili profesionalna i da kroz njega uče prave vrijednosti koje će im pomoći da se odupru svim negativnim trendovima današnjice – zaključio je Gudić.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.