[FOTO] Primjena digitalne stomatologije olakšava rad, umanjuje stres i rizik od neželjenih posljedica

„Digitalna stomatologija je sadašnjost“, „Briga o oralnom zdravlju smanjuje rizik od mnogih bolesti“, „Karijes kod predškolske djece odgovornost je roditelja“, neke su od poruka koje su mogli čuti posjetitelji 3. STEAM večeri, koja se prošli petak održala u Caffe baru „Bull 23“ u Križevcima, u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ Udruge P.O.I.N.T., Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnera. Gost tribine bio je dr. sc. Vedran Šantak, liječnik dentalne medicine i specijalist parodontologije iz Križevaca.

Šantak je publici približio kako se alati digitalne stomatologije, poput intraoralnog skenera, CT-a i printanja 3D modela čeljusti, koriste u svakodnevnom radu u ordinaciji dentalne medicine te kako to stručnjacima omogućava vizualizirati situaciju kod pacijenta kako bi se bolje pripremili za zahvat i time smanjili stres i rizik od neželjenih posljedica. Digitalna stomatologija olakšava rad, omogućava detaljno dokumentiranje zdravstvenih postupaka i učinokovitu razmjenu informacija s drugim stručnjacima, s ciljem pružanja pacijentu kvalitetnije skrbi.

Još kao student bio je aktivan u studentskim udrugama, kao voditelj međunarodne studentske suradnje i jednog studentskog portala te dopredsjednik europske udruge studenata stomatologije. S kolegama je izradio prvi online stomatološki rječnik na svijetu. Doktorirao je na eksperimentalnoj primjeni atmosferskog plazmenog mlaza i njenom utjecaju na tvrda zubna tkiva, za što je nagrađen za najbolji doktorski rad u akademskoj godini 2014./2015.

Dr. Šantak je radni staž stekao u Domu zdravlja Zagreb Centar, gdje je na mjestu rukovoditelja Službe dentalne zdravstvene zaštite vodio 150 djelatnika, član je Stručnog vijeća Doma zdravlja te Povjerenstva za kvalitetu zdravstvene zaštite, a i predsjednik je Povjerenstva za lijekove u DZ-u. U Križevcima je nedavno otvorio Ustanovu za zdravstvenu skrb dr. Šantak gdje s kolegicom liječnicom dentalne medicine i dentalnom asistenticom planira primijeniti najnovija dostignuća digitalne stomatologije.

Iskren, otvoren i fer odnos prema pacijentima je ključan, zahvalni su i vide kad se liječnik trudi oko njih, naveo je dr. Šantak, čiji pacijenti imaju njegov privatni broj telefona. Napomenuo je da je oralno zdravlje vlastita briga i odgovornost pacijenta, iako utjecaj ima i genetika te bolesti poput dijabetesa, te da redovito pranje i četkanje zubiju jednostavno treba raditi jer zdravlje nema cijenu. Posebno je naglasio da je oralno zdravlje kod djece predškolske dobi odgovornost u prvom redu roditelja, a zatim i odgajatelja.

Uz mnoge profesionalne dužnosti, Šantak je aktivan i u lokalnoj zajednici, gdje u Križevcima provodi projekt „Zubić vila“ u sklopu kojeg provodi edukacija roditelja, djece i odgajatelja u dječjim vrtićima Križevaca te evidentira KEP indeks u predškolaca, koji planira pratiti tijekom vremena. Kao učinkovitu metodu poboljšavanja KEP indeksa i oralnog zdravlja u djece uopće naveo je obvezu odabira izabranog liječnika dentalne medicine, što predlaže kao jednostavni uvjet pri upisu djece u dječje vrtiće.

Organizatori iz križevačke udruge P.O.I.N.T. pozivaju zainteresirane Križevčane i goste grada da se pridruže na sljedećim „STEAM večerima“ u opuštenoj atmosferi na 1. katu caffe bara „Bull 23“, kako bi upoznali svoje sugrađane svih generacija koji se uspješno bave različitim aktualnim temama iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu. Cilj je „STEAM večeri“ posjetitelje potaknuti na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.