Vozač COOR-a 11 godina radio s lažnom svjedodžbom

Sada već bivši vozač križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u toj je ustanovi radio s krivotvorenom svjedodžbom Škole za cestovni promet u Zagrebu za vozača motornih vozila, potvrdila je to ravnateljica COOR-a Mihaela Brkić.

– Nakon što sam dobila službenu informaciju da je svjedodžba koju je gospodin priložio na natječaju i dobio posao vozača neispravna, postupila sam prema proceduri. To znači da je on istoga dana dobio izvanredni otkaz – rekla je Brkić.

Na Visokom gospodarskom učilištu nisu otkriveni „lažnjaci”

Vijest o dvije lažne diplome, koje su otkrivene 50 dana otkako je identificirana prva prijevara i pokrenuta inicijativa za provjeru vjerodostojnosti isprava u resoru znanosti i obrazovanja, objavila je ministrica Blaženka Divjak na svom Facebook profilu. Ukupno je otkriveno deset lažnih isprava, a osim svjedodžbe križavačkog vozača, otkrivena je i lažna diploma PMF-a s kojom je otkrivena osoba radila od 2015. godine u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

– Obje osobe više ne rade s mladim ljudima, a institucije u kojima su varalice radile obavijestile su nadležna tijela koja postupaju po daljnjoj proceduri – rekla je ministrica Divjak i dodala da namjerava nastaviti s ovom antikorupcijskom mjerom dok se sustav ne pročisti od varalica koji ruše dignitet struke i ruše povjerenje u sve one marljive i poštene ljude koji svoj posao rade savjesno i odgovorno.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u posljednje je četiri godine dobilo zahtjeve za provjeru 20-ak diploma, najviše ih se odnosilo na zaposlenike u Zagrebačkom holdingu, otkrila nam je tajnica učilišta Vesna Bradarić.

– Provjeru vjerodostojnosti diploma traže državne i javne službe, niti jedan privatnik je nije tražio. Za sada nije otkrivena niti jedna krivotvorena diploma VGU-a – rekla je Bradarić.

S obzirom na to da su provjere svjedodžbi i diploma posljednjih mjeseci sve učestalije, škole i visoke obrazovne ustanove žale se da im to oduzima dosta vremena.

– Kad su se zaredali zahtjevi za provjeru svjedodžbi, donijeli smo odluku prema kojoj taj posao naplaćujemo 150 kuna – objasnila je tajnica VGU-a.

Gimnazija razmišlja o naplaćivanju provjere svjedodžbi

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog ne naplaćuje provjere svjedodžbi, ali ozbiljno razmišljaju o tome.

– Svaki dan potpišem barem jednu svjedodžbu. Naša se tajnica više bavi njihovom provjerom nego svojim svakodnevnim poslom. S druge strane, diplome svih naših zaposlenika su provjerene i uredne, ali pojedini su nam fakulteti te provjere naplatili od 100 do 200 kuna i ukupno smo potrošili oko 2000 kuna – kaže ravnateljica križevačke gimnazije Suzana Knežević, koja pozdravlja odluku ministrice Divjak da se jednom za svagda provjeri stvarno obrazovanje zaposlenih u školstvu, ali misli da se ovime stvara negativna slika o prosvjetarima.

– Kroz ovu mjeru ispada da samo u prosvjeti ima varalica, a svi znamo da to nije istina. Pronađeno je desetak krivotvorenih diploma i svjedodžbi, to je zapravo minorna brojka u odnosu na tisuće poštenih prosvjetara u zemlji – zaključuje ravnateljica Knežević.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.