Razvojni projekti: Koprivničko-križevačka županija

6da3d2f2bf94406d39daa65283d6db85_Regionalni_centar_za_Gospodarenje_otpadom_PiskornicaVEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU Regionalni centar za Gospodarenje otpadom Piškornica te Razvojni centar i tehnološki park Križevci

Regionalni centar za Gospodarenje otpadom Piškornica

Na natječaj za projektiranje i izvođenje radova za izgradnju RCGO Piškornica javilo se 11 ponuđača domaćih i stranih konzorcija

Četiri županije sjeverozapadne Hrvatske: Koprivničko- križevačka, Krapinsko- zagorska, Međimurska i Varaždinska, zajedno s Općinom Koprivnički Ivanec, osnovale su 12. ožujka 2009. godine tvrtku “Piškornica” d.o.o., regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Cilj je bio razvoj i realizacija projekta RCGO Piškornica, a sve za dobrobit 550.000 stanovnika u 110 gradova i općina sjeverozapadne Hrvatske.

Projekt RCGO Piš- kornica zasad je jedini regionalni centar u Hrvatskoj te su za regiju sjeverozapadne Hrvatske predviđene dvije pretovarne stanice – Zabok i Varaždin. Hrvatska Vlada u lipnju 2014. godine projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica proglasila je strateškim projektom Republike Hrvatske. Procjena vrijednosti ukupnih troškova je oko 760 milijuna kuna. Primjenom najviših tehničko-tehnoloških dostignuća, a uvažavajući relevantne zakonodavne okvire, realizacija ovog proi jekta predstavlja značajan doprinos ispunjenju ciljeva u zaštiti okoliša, posebice u sektoru gospodarenja otpadom, čijem se ispunjavanju Republika Hrvatska obvezala Ugovorom o pristupanju sklopljenim s Europskom unijom.

U tijeku je ograničeni postupak javne nabave projektiranja i izvođenja svih radova potrebnih za izgradnju RCGO Piškornica na području općine Koprivnički Ivanec. Natječaj je rezultirao sa 11 ponuda domaćih i stranih konzorcija, što ukazuje na veliki interes za projekt RCGO Piškornica.

c1240608d690e721d4df34a7cbf5ccb5_Razvojni_centar_i_tehnoloski_park_KrizevciRazvojni centar i tehnološki park Križevci

Dodatna vrijednost ovog projekta je stvaranje novih radnih mjesta, jačanje poduzetništva i konkurentnosti poduzetnika u regiji

Razvojni i tehnološki park Križevci prvi je projekt tehnološke infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se financira sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 34,214.000 kuna, a udio sredstava EU je visokih 98,84 posto ili 33,817.117,60 kuna. Nositelj projekta je Grad Križevci koji će u financiranju sudjelovati sa 1,16 posto ili samo 396.882,40 kuna. Projektni partneri su Visoko gospodarsko učilište i Križevački poduzetnički centar, koji će i upravljati Razvojnim centrom i tehnološkim parkom. Riječ je o projektu iznimne vrijednosti za Križevce, kao i za Koprivničko- križevačku županiju.

Razvojni centar i tehnološki park Križevci nadopunit će obrazovno-istraživačke kapacitete obrazovnih institucija i ispitnih laboratorija na području poljoprivrede i prehrambenog sektora s posebnim naglaskom na razvoju prerade proizvoda održive i ekološke poljoprivrede i razvoju djelatnosti kao što su mehatronika i strojarstvo za potrebe poljoprivrede. Kroz projekt će se unaprijediti poduzetnička infrastruktura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u regiji baziranog na istraživanju, razvoju i inovacijama u proizvodnom procesu i stvoriti preduvjeti za povezivanje istraživačkih i znanstvenih ustanova s malim i srednjim poduzetništvom.

Projekt Tehnološkog parka jedan je od značajnijih projekata sjeverozapadne Hrvatske, čija će dodatna vrijednost biti vidljiva u stvaranju novih radnih mjesta, jačanju poduzetništva, kao i konkurentnosti poduzetnika u okruženju.(VL)

4791719471ad1bafef2183de0a449e5c_Darko_KorenŽupan Darko Koren: Važnost projekt potvrdila je i Vlada RH

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica namijenjen je dobrobiti 550.000 stanovnika u 110 općina i gradova, u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Poseban status projekta potvrđuje i odluka Vlade RH koja ga je proglasila strateškim projektom, a u gospodarskom smislu jedan je od najvažnijih projekata ovog područja. Uključuje sanaciju i zatvaranje 39 postojećih odlagališta, a njegovo sufinanciranje planira se 90 posto iz europskih fondova.

Cilj projekta Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci unapređenje je poduzetničke infrastrukture u regiji za razvoj malog i srednjeg poduzetništva baziranog na istraživanju, razvoju i inovacijama u proizvodnom procesu. Njegovom realizacijom stvorit će se preduvjeti za povezivanje istraživačkih i znanstvenih ustanova s malim i srednjim poduzetnicima te će im se omogućiti smještaj i korištenje usluga za unapređenje i razvoj poslovanja na prostoru većem od 8000 m² (u 5 objekata).(VL)

Vezano
2 komentara
  1. ivek piše:

    pa je majdak rekel da je on,picig,kešer&co zaslužni za to
    i da su maras i štubelj u putnoj torbi dopeljali lovu u Svaki Dan Pijan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. CrKveni kmer piše:

      opet ti se ponemljelo, nisu to delali majdak, picig & co već Želježnjakica, Mršić i Jakšić… eto a vas opet nema nigdje!

Komentari su zatvoreni.