Višestruko nagrađivana predstava ‘Na rubu pameti’ u subotu u Križevcima!

Tek godinu dana nakon što je nastala, glasovita monodrama “Na rubu pameti” je 2005. godine osvojila gotovo sve istaknutije hrvatske kazališne nagrade, poput Dujšinove nagrade, Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca. Gostovala u gradovima i na festivalima širom Hrvatske i u inozemstvu, a u subotu, 6. travnja 2019. godine odigrat će se na daskama Velike dvorane Hrvatskog doma u Križevcima.

Riječ je o monodramskom autorskom projektu glumca Dragana Despota, prvaka Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koji potpisuje dramaturšku obradu, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić. Monodrama je nastala prema istoimenom romanu Miroslava Krleže objavljenom 1938. godine. Despot je Krležin roman koji govori o pobuni intelektualaca protiv moralne hipokrizije modernog društva adaptirao u monodramu koja priča o individualnoj tragediji koja se događa unutar kolektivne drame društva potonulog u laži i licemjerje.

U preporuci zašto pogledati ovu monodramu, koja je u interpretaciji Dragana Despota 2004. godine proglašena vrhunskim kazališnim događajem, piše kako je roman „Na rubu pameti“ toliko aktualan da bi „mogao biti napisan i danas kada društvo neuklopljenog pojedinca, spremnog na borbu za istinu, melje u mlinu svojih institucija, a prljave su političke igre istodobno nepromijenjene gotovo svih sedam stoljeća od nastanka ovog Krležina romana“.

Ovaj vrhunski kulturni događaj organizira križevačka udruga P.O.I.N.T. u sklopu jubilarnog, 15. Culture Shock Festivala, uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i sponzora te podršku Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice Franjo Marković i Glazbene škole Alberta Štrige. Ulaznice po cijeni 30 kuna mogu se nabaviti u Art Rock Caffeu, Gradskoj knjižnici Franjo Marković i online putem sustava Entrio.hr, a moći će se kupiti i na ulasku u dvoranu uoči predstave. Požurite po svoje ulaznice i uživajte u prvoklasnom kazališnom događaju!

Dragan Despot je u desetljećima dugoj karijeri odigrao brojne značajne i zapažene uloge. Zvijezda je i izvrsne serije “Novine”, prve dramske serije na slavenskom jeziku koja je prodana američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, gdje glumi predsjedničkog kandidata Ludviga Tomaševića u njegovoj nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast tijekom koje ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava.

Osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti, gdje predaje na katedri za scenski govor. Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”. Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

Vezano

Komentari su zatvoreni.