Ni ove godine Križevci neće izabrati počasnog građanina

Foto: arhiv kž.info

Grad Križevci ove godine nikoga neće proglasiti počasnim građaninom. Nije to nikakva novost jer ista situacija dogodila se 2010., ali tada nitko nije bio niti predložen. Ove godine Odbor za dodjelu javnih priznanja prihvatio je prijedlog udruge 15. MPOAD (Mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion) koja je za tu najvišu gradsku nagradu predložila umirovljenog brigadira Hrvatske vojske Željka Topolovca, ali on je tražio da se od prijedloga odustane.

Naime, Topolovca je ista udruga već predložila pred dvije godine i njegov je izbor prošao Odbor za dodjelu javnih priznanja, ali tadašnja većina u Gradskome vijeću odluku odbora nije potvrdila. Kao brigadir Topolovec je dao izniman doprinos u obrani zemlje, a nakon završetka rata bio je načelnik katedre topništva na Vojnom učilištu kopnene vojske.

– Molio sam da se prijedlog za proglašenje mene počasnim građaninom povuče. Zahvaljujem udruzi koja me predložila, čuo sam da je i Odbor prihvatio prijedlog, ali ne želim biti tema onima koji misle da nagradu ne zaslužujem. To je sve što ću reći – pojasnio je Topolovec.

Nagradu za životno djelo dobit će dugogodišnji planinar Stjepan Jembrek, koji je napravio i održava gotovo 260 kilometara planinskih staza na Kalniku. Jembrek je inače lani dobio Plaketu Grada, a ove ga je godine predložio gradonačelnik. Među nagrađenima je najviše dobrovoljnih vatrogasnih društava, ona iz Svete Helene i Glogovnice dobit će plakete, a DVD Apatovec priznanje. Plaketu će dobiti Nogometni klub Radnik Križevci, na prijedlog lokalnog SDP-a koji je za priznanje predložio Josipa Petrlića zbog literarnog i kulturno-umjetničkog rada.

Priznanja će dobiti i Danijela Jobač za volonterski rad s djecom i mladima u Zajednici tehničke kulture, zatim Ivana Tlak Gajger za znanstveni i stručni doprinos u području pčelarstva te Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ za iznimna postignuća u prošloj godini.

Odluke Odbora za dodjelu javnih priznanja potvrdit će gradski vijećnici na 16. sjednici 28. ožujka.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.