Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1237

U emisiji najavljujemo skorašnji festival 10 dana astronomije u Daruvaru na kojem sudjeluju i križevački Perzeidi
U emisiji najavljujemo skorašnji festival “10 dana astronomije” u Daruvaru na kojem sudjeluju i križevački Perzeidi

 

Slušamo završetak diskusije nakon predavanja o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović. Publiku zanima kako predavač promišlja odnos između znanosti i religije i kako ih uspoređuje.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Istražimo Europu! Ureda za publikacije Europske unije, knjiga za mlade je Granica snova Natalije Boutane, na odjelu beletristike Sve ovo pripada meni Petre Hulove a na stručno-znanstvenom odjelu Čovjek i planina: Kratki uvod u sjeverni Velebit Ede Popovića (uz fotografije Ante Vukušića). Još za vrijeme ove emisije počinje u knjižnici, u Mjesecu frankofonije, predavanje mr. Renate Husinec Koliko poznajemo Francusku i njezin doprinos svjetskoj baštini.

U Vijestima Krugova saznajemo o oslikavanju zidova u remetinečkom zatvoru, o novoj skulpturi na Manhattanu, još nešto o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, te da će uskoro biti objavljeni novi naslovi u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige. Objavljujemo i ovotjedni program 15. Culture Shocka u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Leonard Nimoy, Richard Dawkins, Erica Jong i Joseph Schlessinger. Objavljen je pronalazak cjepiva protiv dječje paralize i stupio je na snagu Schengenski sporazum. Umrli su Walt Whitman, Ervin Šinko i Branko Ćopić.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Ističemo uspjeh višnjanske odnosno tičanske zvjezdarnice, te podsjećamo na skorašnji festival 10 dana astronomije u Daruvaru. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti i nisu baš zanimljivosti jer su tužne, radi se o izumiranju jedne vrste, a na kraju citiramo Tennesseeja Williamsa, rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Claudea Debussyja, Pierrea Bouleza, Joea Dassina, Eltona Johna, Paula McCartneya i Stevieja Wondera, grupa Aerosmith i Bluvinil.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1237 na programu je u utorak, 26. ožujka od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.