SDP protiv prireza, kredita i Gunjaka

SDP_protiv_Gradskih_odluka.JPG"Gradska koalicija HSS-a i HDZ-a nije izradila nove projekte jer je za to nesposobna" – kazao je na današnjoj novinskoj konferenciji Ivan Knok, predsjednik križevačkog SDP-a, koji je iznio stavove svoje stranke o najavi uvođenja prireza i podizanju kredita od strane križevačke gradske uprave. Grad Križevci najavio je, podsjetimo, uvođenje prireza od 10 posto porezu na dohodak građana, čime bi se u 2006. tako zarađenih 2 milijuna i 200 tisuća kuna uložilo u poboljšanje proračunske likvidnosti grada.
Knok se pita zašto vlast uvodi prirez i pretpostavlja da je to "zbog nesposobnosti Grada da sredstva prihoduje iz drugih izvora."

"Građane se nije pitalo žele li prirez, o tome je izostala rasprava na nižim razinama – mjesnim odborima i gradskim četvrtima". Prema Knoku, gradska vlast nije pripremila program kamo će se utrošiti sredstva iz prireza, pa nije poznato gdje će otići 9 milijuna kuna, koliko se planira dobiti iz prireza u naredne četiri godine. Smatra da bi prirez bio opravdan da je navedeno kako će taj prihod biti za neke razvojne projekte (poticanje gospodarstva, uređenje trgova…) a ne za plaće gradskih službi ili privatne aranmžmane, što bi se po odluci o ulaganju u proračunsku likvidnost moglo dogoditi. "Građani su zaslužili znati kuda idu njihovi novci i o tome moraju raspravljati i oni, a ne samo petnaestak vijećnika koji za to saznaju tjedan dana prije odluke". SDP, kaže, zbog toga neće na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća glasati za uvođenje prireza.
Vijecnici.JPG
U obraćanju javnosti dotaknuta je i druga vruća tema – gradsko podizanje kredita od 20 milijuna kuna, što SDP također ne prihvaća. Dio tog kredita (10 mil) ide za reprogramiranje starog kredita, a ostatak je novo zaduženje (5.7 mil. za kupnju objekata, 4 mil. za sanaciju odlagališta otpada Ivančino brdo).
Za SDP je neprihvatljivo što će gradska koalicija HSS-HDZ s 5.7 milijuna kuna morati otkupiti križevačku vojarnu i državi uz to dati još zgrade Doma mladih i Porezne uprave, što je dodatnih 4 milijuna kuna.

Vojarna se, prema odluci prošle vlasti (u kojoj je bio i SDP) treba besplatno dodijeliti za namjene županijskog i državnog značaja – školu, studentski kampus, poduzetništvo, za što grad ne treba davati sredstva. Da je, kaže Knok, 2004. prihvaćen SDP-ov projekt Tehnološkog parka, poduzetnici bi već bili u vojarni, i na to je dodao da drugi gradovi nisu platili svoje vojarne.

Pretkraj su spomenuti rezultati SDP-ove peticije protiv odlagališta komunalnog otpada na Gunjaku – prikupljeno je 1010 potpisa građana – na glavnom gradskom trgu, u srednjim školama i nekim poduzećima, te će s otprije skupljenih 960 biti  predani na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.