Lokalni izbori 2017.: Prosvjetari kao novi magnet na listama

Odbrojavamo četiri dana do Velike nedjelje, kad će Križevčani birati tko će im voditi grad sljedeće četiri godine i tko će zastupati njihove interese u gradskom predstavničkom tijelu, budući da su u nedjelju, 21. svibnja u Hrvatskoj lokalni izbori, na kojima se traže vlati koje će upravljati općinskim i gradskim vijećima, županijskim skupštinama, gradovima i županijama.

Ponuda je u Križevcima poznata – za gradonačelnika se natječe četvero kandidata, koliko ih je bilo i na izborima prije četiri godine, a jedan više nego 2009., kad je prvi put omogućen direktan izbor prvoga čovjeka grada. I ovaj put među njima je jedna žena, a novost je da je prvi put u konkurenciji i neovisan kandidat – Mario Rajn, kojega podupire Grupa birača. ‘Branitelj naslova’ Branko Hrg, od 2001. igrač HSS-a (i nekih drugih stranaka, ovisno o koaliciji), sada nastupa uime HDS-a, HDZ-a, HSLS-a i Mreže. Ivan Majdak je zajednički kandidat za gradonačelnika uime SDP-a, HSS-a Braće Radić, HNS-a, HSU-a i Laburista, dok je HSS-ov adut Ivana Šatrak.

Pored činjenice što se Rajn i Šatrakova kao nova lica gradske politike suprotstavljaju 16-godišnjem posjedniku fotelje Hrgu te Majdaku kao dugogodišnjem SDP-ovcu (a kojem je ovo sad prva prava prilika da potvrdi svoje političke aspiracije), zanimljiva će se bitka odvijati i za 21 mjesto u klupama Gradskoga vijeća. Premda je glasačima na raspolaganju više lista nego 2009., ali manje nego 2013., u areni se našlo mjesta za debitante Kandidacijsku listu grupe birača i Mrežu nezavisnih lista. Tu kvalifikaciju, dakako, treba uzeti s rezervom kad je riječ o potonjoj, obzirom na to da su u Mreži i osobe i te kako dokazane stranačke prošlosti.

Kad već spominjemo imena i profesionalne preokupacije, među 126 osoba koje s ukupno 6 kandidacijskih lista kucaju na vrata križevačke ‘sabornice’ u Zakmardijevoj 12, dojam je da se na ove izbore uključilo najviše prosvjetnih djelatnika dosad. Nositelji lista jesu se potrudili izborom osoba pokriti što više zanimanja ne bi li njima zahvatili i što širu glasačku bazu, pa tako ima i inženjera, poljoprivrednika, trgovaca, poduzetnika, ekonomista, doktora znanosti, umirovljenika, pa i učenika i studenata, ali čini se da su im učitelji, nastavnici i profesori kao javni djelatnici poslužili kao novi magnet, odnosno ono što su nekad bili liječnici (kojih je i sad zavidan broj) – poruka glasačima da su visokobrazovane osobe spremne staviti se u funkciju politike kao javne stvari.

Uz ogradu da smo zaključivali samo na osnovu osobne upućenosti, jer nažalost nismo uspjeli doznati tko se od svake 21 osobe na svakoj pojedinoj listi bavi, navedimo da je zapažen broj školskih i visokoškolskih radnika na listi Mreže nezavisnih lista i Kandidacijske liste grupe birača, i redom se prvi put kandidiraju na lokalnim izborima.

No, zanimljivo je, pak, da je na listi Mreže i onoj koalicije HDS-HSLS, kojoj je nositelj aktualni gradonačelnik, dosta zaposlenika javnih gradskih i županijskih ustanova, što se može tumačiti i kao obveza i svojevrsno “vraćanje duga”. Doznajemo, naime, da se dijelu njih govorilo kako moraju biti na listi upravo zato jer rade tu gdje rade…

Kao kuriozitet spomenimo i neke od “fenjeraša”, građane koji su, iako poznati i ugledni, odlučili biti na posljednjem, počasnom 21. mjestu na svojim listama. Slučaj je to s listom Mreže, čije začelje drži poznati kazališni redatelj i kulturni pregalac, te s listom koalicije SDP-HSS SR-HNS-HSU-Laburisti, koju zatvara nekadašnji direktor Komunalnog poduzeća Križevci.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. buba.ba piše:

    jako dobro sročen tekst.

  2. Mislav piše:

    Mislim da je na ovo nužno komentirati da su učitelji stup našega društva i pokretači većine pozitivnih stvari, te da uz navedene liste sa ljudima iz obrazovnih ustanova također i lista Marija Rajna sadrži ljude iz istih, prosvjetni djelatnici Igor Kudeljnjak i Igor Frbežar, te nekoliko studenata koji će sutra raditi u odgojno obrazovnim ustanovama, pa je komentar autora članka malo isključiv i ima dvostruka mjerila.

Komentari su zatvoreni.