U utorak u Gradskoj knjižnici predavanje o doprinosu Francuske svjetskoj baštini

Gradska Knjižnica Franjo Marković Križevci poziva na javno predavanje mr. Renate Husinec pod nazivom “Koliko poznajemo Francusku i njezin doprinos svjetskoj baštini”, koje će se održati u utorak 26. ožujka u 18 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice. Ulazak na predavanje je slobodno.

Francuska, jedna od najvećih europskih država obiluje brojnim zanimljivostima koje ponekad začuđuju i najveće znalce o ovoj šarmantnoj zemlji. Na sam spomen Francuske, pred očima su nam slike znamenitih romaničkih i gotičkih katedrala, slavnih književnika i kompozitora, slikara i znanstvenika, slavnih liječnika i graditelja, velikih vladara i vojskovođa, Zemlja vrhunske gastronomije, veličanstvenih sireva i vina, baguettea i croissanta, sjajne kinematografije, visoke svjetske mode i parfema, automobila i raketa, slavnih šansonjera, starih gradova i sačuvanog ruralnog prostora, gdje se na svakom koraku prepoznaje dobri stari galski duh. Jedna od najoriginalnijih i najljepših država svijeta, turistički najposjećenija, s više od 40.000 dvoraca, slavnih sveučilišta poput Sorbonne, gdje su studirali i radili brojni Hrvati, frankofili i parizofili, Pariz, “grad ljubavi i svjetlosti”, grad brojnih kazališta, kabarea i kavana, s Louvrom, najposjećenijim muzejem u svijetu i najljepšom avenijom Champs-Élysées. Pariz je za našega flanera Matoša najkulturniji, najduhovitiji i najnonšalatnijiji grad. Francuska je svijetu dala golem doprinos u kulturi, a njezin je kulturni utjecaj bio toliki da je francuski jezik u prošlosti bio lingua franca Europe, ono što je danas engleski.

Renata Husinec je rođena u Križevcima, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij engleskog i francuskog jezika i književnosti. Magistrirala na istome fakultetu iz područja kontrastivne lingvistike.

Radila je kao viši predavač i prodekanica za nastavu i studente na križevačkome Visokom gospodarskom učilištu, koordinatorica za međunarodnu suradnju te kao vanjski suradnik Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Vodila je nekoliko međunarodnih projekata u sklopu programa TEMPUS, INTERREG i IPA. Usavršavala se na više europskih sveučilišta (Dijon, Grenoble, Reading, Torino), a danas radi kao koordinatorica Erasmus+ programa akademske mobilnosti. U sklopu Erasmus programa predavala je na visokoškolskim ustanovama u Portugalu (Castelo Branco i Sveučilište na Azorima)), u Francuskoj (Lyon i Toulouse) i u Španjolskoj (Barcelona).

Autorica je knjiga o kulturi i školstvu Križevaca, urednica knjiga i kalendara Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te predsjednica Ogranka od 1990. Matičina odbornica od 1998. Organizirala brojne kulturne događaje i predstavljala rad križevačkoga Ogranka i izdanja Matice hrvatske u Križevcima i širom Hrvatske kao i u inozemstvu (Frankfurt, Kairo, Munchen, Pariz, Sofija, Trnava, Wiesbaden).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.