Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1245

Plakat predavanja Život kao svemirska pojava koje se održava danas u Gradskoj knjižnici
Plakat predavanja Život kao svemirska pojava koje se održava danas u Gradskoj knjižnici

 

Na početku emisije slušamo diskusiju nakon predavanja koje je dr.sc. Davorka Radovčić održala 12. travnja na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, o najnovijim spoznajama o sposobnostima i kompleksnom ponašanju krapinskih neandertalaca.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Feniks i čarobni sag Edith Nesbit, knjiga za mlade je Zamrznuto ogledalo Tamare Lövey, na odjelu beletristike Vrijeme tišine Luisa Martína Santosa a na stručno-znanstvenom odjelu Plod spoznaje Liv Stroemquist.

U Vijestima Krugova saznajemo da Marina Abramović izlaže u Beogradu nakon 44 godine, da je otvorena prva punionica vodika u Hrvatskoj, da se uvodi posudba “e-knjiga”, da je zabilježen pomor periske u Jadranu, te da je virtualno “oživjela” Mona Lisa.

Na današnji datum rođeni su Milutin Milanković, Joseph-Ignace Guillotin, Jacopo Riccati i Edvard Beneš, osnovana je PLO, Mathias Rust spustio se sportskim avionom neopaženo na Crveni trg, umrli su Alfred Adler. Noah Webster i Anne Brontë…

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, kako možemo “ovjekovječiti” svoje ima na Marsu, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo predavanje o životu u svemiru koje se u organizaciji Perzeida održava poslije ove emisije, u 19:30 u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima i radionicu moderne fizike u subotu, 1. lipnja u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

U Zanimljivostima govorimo o petorkama rođenim na datum ove emisije 1934. godine, a emisiju završavamo s nekoliko poučnih izreka.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Leopolda Mozarta, Luigija Boccherinija, Nicka Cavea i Kylie Minogue, grupe Creedence Clearwater Revival, te iz filmova o Jamesu Bondu.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1245 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 28. svibnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.