SM iz Splita: Jazz i likovni događaj ljeta u zemlji

Dixov_navjestaj_rata.JPGŠjor Svebor iz Splita nam u petak javio da je ondje zahladilo, jer 25 je stupnjeva celzijusevih.

Izlazim poslije deset sati ujutro, idem preko Pjace i nalijećem na grupu mladih jazzista iz Francuske. Svirali su jazz melodije u stilu jazz razdoblja od 1900. do 1940. Simpatično.


Jazz_a_la_france.JPGPotom idem posjetiti Galeriju umjetnina – Split, u prostorima stare bolnice, gdje je još nedavno izlagao pokojni Vasko Lipovac. U galeriji se od 8. do 31. kolovoza održava izložba radova grafičara Otta Dixa, jednog od najznačajnijih njemačkih umjetnika 20. stoljeća.

Dix je bio čelnik slikarskog pokreta Neue Scahlichkeit.
otto_03.JPGotto_04.JPG 
 Rođen 1891. u Geri, a umro u Singenu, 25. srpnja 1969. Na izložbi je predstavljeno 86 grafika iz dva ciklusa i to:

Kritička grafika 1920. – 1924. i Rat ( Der Kreig), Bakropisi VI, 1924.
otto_02.JPGotto_05.JPG  Dugo sam se tu zadržao jer grafiku jako volim, kako to znaju i moji bivši učenici, koji su danas likovnjaci.

Izložbu je pripremio Institut za veze s inozemstvom iz Stuttgarta u suradnji s Goethe institutom iz Zagreba.

Nedjeljni vjesnik (od 12. kolovoza) piše da je riječ o najvažnijem likovnom događanju u Hrvatskoj ovog ljeta, i to u trenutku kad su glavni zagrebački muzeji u jeku ljetne sezone potpuno nerazumljivo zatvorili svoja vrata.

stara_bolnica.JPGU svakom slučaju, Split trenutno predstavlja remek-djela umjetnika koji je najistinitije predočio opću surovost rata, a i sâm je iskusio strašnu ratnu dramu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.