U ‘Seljancu’ održana radionica ‘Solar Sonic Labs – Energija u rukama mladih!’

Kako je to kada mladi uzmu energiju u svoje ruke? Stotinjak mladih Križevčana pridružilo se globalnom pokretu učeničkih štrajkova protiv klimatskih promjena, kroz program Solar Sonic Labs i Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Zagreba im se u tome odlučili pridružiti u Srednjoj školi „Ivan Seljanec” u Križevcima.
– Kako smo u istom tjednu imali početak (i završetak!) kampanje Križevački sunčani krovovi, smatrali smo potrebnim dodatno nadahnuti i ‘zapaliti’ situaciju u gradu, ističu organizatori iz ZEZ-a.

Hrvatsko izdanje prosvjeda pokrenuto je nastavno na međunarodni School Strike 4 Climate, poznati globalni pokret srednjoškolaca čija je inicijatorica hrabra 16-godišnja Greta Thumberg iz Švedske, nastao s ciljem osvještavanja posljedica klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Edukativni program bio je sastavljen od četiri modula. Radionica „Što je s tvojim kompjuterom?” bavila se elektroničkim otpadom i odbačenom tehnologijom te su učenici mogli saznati kako napraviti kreativni uređaj od EE otpada bez straha da će ‘dignuti garažu u zrak’.

Kroz Solar Micro Lab predstavljene su mogućnosti upotrebe solarnih ploča, LED svjetlećih objekata i elektro-motora upogonjenih sunčevom energijom. Učenici su u sklopu laba mogli bez ozbiljnih posljedica ‘spaliti’ LED diodu kako bi vidjeli posljedice kratkog spoja na mikro razini. Cilj je radionice bio omogućiti prijenos znanja o energiji i svjetlosti kroz zabavu, razonodu i pokoji ‘sprženi’ element.

A radionica DIY teremin omogućila je curama i dečkima da se prime lemilice, tranzistora, kondenzatora i savladaju osnove elektronike, pri čemu su izrađivali mini varijantu teremina čiji se zvuk modulira svjetlošću putem foto-otpornika. Polaznici su na kraju radionice svoje mini gadgete mogli ‘zapakirati’ u plastične boce i ponijeti ih kućama kako bi razveselili svoje ukućane baš lijepom i oštrom bukom koja para uši. Time se željela naglasiti važnost recikliranja i ponovne upotrebe potrošnih proizvoda iz svakodnevice.

Četvrti je modul pod nazivom Recycled Orchestra vjerojatno izazvao najveći interes srednjoškolaca jer im je omogućio nesmetano i glasno ‘bučenje’ i ‘brujanje’ neobičnim DIY glazbenim instrumentima Yuri Landmana i Dirty Electronics u prostorima škole. Specifičnost ovih elektroničkih instrumenata je što su izrađeni od drveta, metala i plastike koristeći odbačene elemente iz računala i urbanog okoliša, poput tvrdog diska koji je pretvoren u bass mašinu ili plastične cijevi sa zavojnicom koja se svira pokretom tijela.

Nakon klimavih početaka, korak po korak, učenici su uzeli stvari u svoje ruke i jednostavno rasturili radionice brojnim pitanjima i glazbom koju su stvarali bez straha da će biti prekinuti zbog velike buke i jeke školskim hodnicima.
– Nekoliko puta izbacili smo osigurač od struje van pogona, no s toliko lemilica i uključenih gadgeta pobijedili smo svu konkurenciju u školi za titulu najveće atrakcije tjedna, prepričavaju organizatori iz ZEZ-a.

Solar Sonic Labs upoznao je učenike s mnogo tema od važnost očuvanja okoliša, sunčeve energija i moći korištenja prirodnih resursa, sve do recikliranja materijala i predmeta, kreativnog izražavanja putem tehnologije kao i ponešto o tome kako kroz znatiželju i igru eliminirati strah od tehnoloških izuma s ciljem stvaranja inovativnijeg društva u kojem nitko nije isključen.

Projekt je održan u partnerstvu sljedećih organizacija: Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Radiona / Zagreb Makerspace, Grad Križevci i Geotehnički fakultet.

Vezano

Komentari su zatvoreni.