Dosad najbrojniji Sonus – međunarodno natjecanje mladih glazbenika u Križevcima

U subotu, 23. ožujka u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima kreće desetodnevno međunarodno natjecanje mladih glazbenika “Sonus op.5“. Svoj dolazak na natjecanje prijavilo je preko 340 kandidata iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine u uzrastu od 8 do 23 godine starosti u četiri discipline: klavir, udaraljke, tambure i solfeggio. Broj kandidata u disciplini klavir premašio je sve dosadašnje prijave i na taj način natjecanje je postalo najveće natjecanje u regiji u toj disciplini.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus manifestacija je koja se održava svake godine sa sudionicima s područja cijele države i regije, te uglednim hrvatskim i, od 2017.godine, stranim glazbenim pedagozima kao članovima Ocjenjivačkoga suda. Mjesto je to na koje se natjecatelji i njihovi mentori rado vraćaju i koje je izvrsna pozornica glazbenih ideja, emocija, glazbene budućnosti i novih ideja.

Zanimljivo je da je Sonus prvo domaće natjecanje koje je u disciplini udaraljke uvelo kategorije koja obuhvaćaju djecu osnovnoškolskog uzrasta. Natjecanje Sonus specifično je i po tome što natjecatelji osim brojčanih dobivaju i opisnu ocjenu. Opisnu ocjenu organizator šalje nastavniku ili mentoru, a to je pohvala ili naputak u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora. Završni koncert Natjecanja održat će se u travnju 2019. godine u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu na kojem će posebno primijećeni natjecatelji izvoditi skladbe hrvatskih skladatelja.

Ovo je natjecanje specifično po tome što svaki natjecatelj osim brojčane dobija i opisnu ocjenu koju organizator šalje nastavniku/mentoru. Opisna je ocjena konkretna pohvala ili primjedba i možda pokoji naputak objektivnog i dobronamjernog slušatelja, a sve u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora i odgoju mladih glazbenika.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus od 2018. godine uvršteno je u program gradskih manifestacija grada Križevaca, a od ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Natjecanje organizira Glazbena udruga Opus, a suorganizator natjecanja i domaćin petu godinu za redom je Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.

Još jedna specifičnost natjecanje je to što je ono prvo natjecanje u Republici Hrvatskoj koje je u disciplini udaraljke imalo kategorije koje obuhvaćaju osnovnoškolski uzrast. Discipline klavir, solfeggio i udaraljke zastupljene su svake godine dok se ostale instrumentalne discipline izmjenjuju bienalno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.