Kreće opća planinarska škola za mlade

Od srijede, 13. ožujka pa sve do kraja svibnja, Planinarsko društvo “Kalnik” Križevci organizira opću planinarsku školu za mlade, namijenjenu učenicima srednjih škola starijim od 15 godina. Predavači su vodiči PD “Kalnik” Križevci i planinari s višegodišnjim iskustvom te članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Plan i program škole obuhvaća teorijski dio, sačinjen od predavanja uz projekciju u prostorijama društva, uz upoznavanje s osnovama planinarenja, te izlete, koji će se održavati prema planu u sklopu škole i na kojima se polaznici upoznaju s kretanjem u planinama, orijentacijom, korištenjem planinarskr opreme, markacijama i planinarskim putevima, opasnostima u planini i zaštitom prirode.

Predavanja će se održavati srijedom, po datumima u programu škole, u prostorijama društva u Križevcima, Trg Antuna Nemčića 8, s početkom u 19 sati. Ukupno 11 dana teorijski dio, od po 1 do 2 sata po pojedinoj temi predavanja. Planinarska škola je za polaznike besplatna osim troškova izleta koji se plaćaju zasebno prema cijeni izleta.

Da bi mogli pristupiti školovanju polaznici moraju biti članovi PD „KALNIK KRIŽEVCI“ s uplaćenom članarinom za 2019.godinu. Prijave i uplate utorkom od 19 sati u prostorijama društva, kod blagajnice, počevši od 05.02. pa do najkasnije 28.02.2019. Pri prijavi za školu obavezno je popuniti sve podatke koji se traže na prijavnici, a koja će se dobiti kod upisa i uplate.

Preporučena literatura: Planinarski udžbenik, Alan Čaplar, HPS izdanje 2012., koji polaznici mogu nabaviti preko organizatora škole uz prethodnu najavu (cijena udžbenika je 100,00 kn) ili samostalno.

Nastavne teme koje obuvhaća teorijski dio: Kratka povijest planinarenja, planinarske udruge, Hrvatski planinarski savez; Kretanje i boravak u planini, planinarski objekti, planinarski putovi, pravila ponašanja u planini; Planinarska oprema; Zaštita prirode, zaštićena prirodna područja i nacionalni parkovi; Opasnosti u planini, pomoć i spašavanje; Orijentacija.

Za školu je potrebno imati dobru volju, bilježnicu i pribor za pisanje. Po završetku uspješnog školovanja, nakon uspješno položenog ispita, polaznicima će biti dodijeljene diplome, a o terminu dodijele biti će obaviješteni na kraju školovanja. Voditelj škole je Ivan Peklić, dostupan putem mobitela 098/ 225-612 ili e-pošte. e-mail: peklic@hazu.hr

Vezano

Komentari su zatvoreni.