Večeras u Gradskoj knjižnici obilježavanje Dana žena uz Maru Matočec

Hrvatska seljačka stranka Križevci i Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci srdačno pozivaju na obilježavanje Dana žena uz Maru Matočec, koje će se održati večeras u 19 sati u multimedijskoj dvorani knjižnice, ulazi se kroz atrij.

Gost tribine je Vlatko Smiljanić, mladi publicist koji je izdao dvije knjige o ovoj podravskoj aktivistici: 2010. biografiju “Mara Matočec, hrvatska spisateljica, prosvjetno-kulturna aktivistica i političarka” te 2017. “Sabrana djela Mare Matočec”. Ulazak na tribinu je slobodan.

Mara Matočec (Đelekovec, 1886. – Korija pokraj Virovitice, 1967.) je prva književnica i političarka u Hrvatskom seljačkom pokretu (1918.–1940.). Povjesničarka prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević za nju je napisala: “Bila je legenda za seljačke žene u Radićevu pokretu. Iako je bila neuka, nijedna građanska žena u javnom djelovanju nije joj bila ravna kada se radilo o agitaciji i radu na selu. Prirodnom inteligencijom i velikim marom privukla je seljačke žene u javni život i svratila pozornost političara u Hrvatskoj seljačkoj stranci na važnost ženskog rada. Nakon Mare Matočec podravske žene nikad više nisu bile izvan društvenog i kulturnog djelovanja.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.