Danas u Gradskoj knjižnici o vremenu, klimi i klimatskim promjenama

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ poziva na predavanje “Vrijeme, klima, klimatske promjene i njihov utjecaj na nas – što znamo a što ne znamo?” mr. sc. Lidije Srnec, koje će se održati večeras u 18 sati u multimedijskoj dvorani knjižnice. Predavanje je organizirano u sklopu programa “Zeleni utorak”, a ulazak je slobodan.

Da li je pogled kroz prozor dovoljan da shvatimo hoće li biti sunčano i lijepo vrijeme? Jesu li sjećanja „da se tako velik nanos snijega, poplava ili pak dugotrajne vrućine nisu desile u prošlosti“ dovoljna da bismo znanstveno ispravno govorili o klimatologiji i što se dešava s atmosferom danas?

Atmosfera i svi procesi koji se u njoj odvijaju oblikuju vrijeme. Na meteorološkim postajama diljem svijeta, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, na jednak se način u isto vrijeme tijekom dana bilježe različiti meteorološki elementi i vremenske pojave. Tako dobiveni podaci, omogućuju usporedbu, analize i ispravne zaljučke. Oni su ulaz u modele koji jednadžbama opisuju procese u atmosferi i omogućuju razne vremenske i klimatske prognoze. Kako sve to utječe na nas, biljke, životinje u svakodnevnom žitvotu, kako poznavanjem možemo poboljšati kvalitetu života i planiranje u nekim granama privrede, govorit ću na predavanju 5. ožujka u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci u sklopu programa Zeleni utorak.

Mr. sc. Lidija Srnec je viši stručni savjetnik u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu, u Sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj, Službi za klimatologiju. U Odjelu za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometerologiju uglavnom radi na temama regionalnih klimatskih promjena i biometeorologije. Diplomirala je i magistrirala u području meteorologije na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. Usavršavala se na brojnim radionicama u Europi, predstavljala znanstvena istraživanja na međunarodnim konferencijama te aktivno sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim projektima. Radila je na uvođenju kolegija Meteorologija i sport na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je sudjelovala u održavanju njegove nastave u školskoj godini 2017/2018. Članica je Hrvatskog meteorološkog društva i Hrvatskog agrometeorološkog društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.