Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska županija potpisale Sporazum s HŽ Putničkim prijevozom o razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika

U četvrtak, 21. veljače u Maloj vijećnici Međimurske županije potpisan je Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije. Sporazum koji podrazumijeva zajednički rad na razvoju sustava integriranog prijevoza putnika i njegovoj implementaciji u javni putnički prijevoz na području regije sjeverne Hrvatske potpisali su zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota, međimurski župan Matija Posavec, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić.

Integrirani prijevoz putnika kao dominantna organizacijska struktura u sustavu javnog putničkog prijevoza donijet će mnoge prednosti korisnicima, poput jedinstvenog tarifiranja putničkih karata, usklađenja voznih redova, povećanja prometne ponude, povećanja pristupačnosti javnog prijevoza u prostoru i vremenu (dostupnost prijevoza u ruralnim područjima u širem vremenskom rasponu), povećanja turističkog potencijala područja obuhvaćenog IPP-om, transparentnosti suradnje svih dionika i, ono što je najvažnije, povećanja sigurnosti u prometu te zadovoljavanja ekološke komponente.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac koja je kazala: „Sjever Hrvatske prednjači u mnogo toga, a pogotovo u promišljanju prometa. Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija prve u Hrvatskoj imaju Master plan o integriranom prijevozu putnika, prve imaju strategiju održive mobilnosti, što znači da dugoročno promišljaju promet, a to je jedini način na koji se mogu riješiti negativni efekti. Ulazimo  u razdoblje u kojem će se više nego ikada ulagati u željezničku infrastrukturu i razvoj željezničkog prometa te mi je drago što će upravo Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija biti prve i predvodnice integriranog prijevoza u Hrvatskoj na korist naših građana i gospodarstva.“

Zamjenik Sobota izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, naglasivši kako je potrebno što prije krenuti u organizaciju održivog sustava IPP-a i njegovu implementaciju u postojeći prometni sustav sinergijom svih dionika  te  da regija sjeverne Hrvatska može biti ogledni primjer i za ostatak Hrvatske. S njime su se složili i župan Posavec te zamjenik župana Vugrin.

Ovim Sporazumom navedene tri županije i HŽ Putnički prijevoz uspostavljaju suradnju i partnerstvo na razdoblje do 10 godina u svim aktivnostima, planovima i projektima povezanim s razvojem željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika. Sporazum se temelji na suradnji tri županije u proteklih 5 godina, obzirom na to da je 2014. sklopljen Sporazum o partnerstvu prema kojem se zajednički radi na “Projektu razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske”. U prvoj fazi suradnje proveden je zajednički projekt za izradu Master plana razvoja integriranog prijevoza putnika, u vrijednosti 5,2 milijuna kuna, koji je sufinanciran sa 85% kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj tog projekta bila je Varaždinska županija, dok su Koprivničko-križevačka i Međimurska županija bile partneri.

Daljnja dinamika aktivnosti provedbe mjera Master plana veže se uz mogućnosti financiranja projekata vezanih uz IPP iz EU fondova kao što su: revizija Master plana IPP, pokretanje pilot linija javnog prijevoza  s skladu s Master planom, osnivanje regionalne prometne uprave za sjevernu Hrvatsku i priprema projekta intermodalnog prijevoza tereta (IPT) – izrada Master plana, gdje bi, obzirom na stratešku poziciju, nositelj bila Koprivničko-križevačka županija. Za daljnji razvoj aktivnosti važna je i bliska suradnja s resornim ministarstvom i HŽ-om, te ovaj potpisani Sporazum iz tog razloga ima dodatnu važnost.

Vezano

Komentari su zatvoreni.