Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1234

Prizor s posljednje do sada radionice iz niza Upoznajmo svemir, 24. veljače 2019. Tema je bila crne rupe (foto Martin Vujić)
Prizor s posljednje do sada radionice iz niza Upoznajmo svemir, 24. veljače 2019. Tema je bila crne rupe (foto: Martin Vujić)

 

Još uvijek smo na predavanju o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović. Riječ je ovoga puta o gravitacijskim valovima, crnim rupama i crvotočinama.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Što sve: Ilustrirana enciklopedija glagola Nikoline Manojlović Vračar, knjiga za mlade je Ulična olimpijada u Zagrebu Ivana Otta, na odjelu beletristike Paket Sebastiana Fitzeka, a na stručno-znanstvenom odjelu Čudesni brojevi Chaa Sea Rulesa. Saznajemo i što se događa u knjižnici na Zelenom utorku koji počinje već za vrijeme ove emisije.

U Vijestima Krugova saznajemo da Muzej grada Zagreba otvara izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih, da je Arheološki muzej u Zagrebu već otvorio izložbu Artefakt + dizajn = prototip, na kojoj su predstavljeni inovativni proizvodi, suveniri, nakit, odjeća, društvene igre i didaktička pomagala nadahnuta kulturnom baštinom, te da je Charles Dickens svoju suprugu pokušao strpati u ludnicu jer je našao ljepšu i mlađu.

Na današnji datum rođeni su Victor Hugo, Levi Strauss, Buffalo Bill, Branko Vodnik, Josip Pavičić, Frederick Bean “Tex” Avery, François Arago, Honoré Daumier, Michel Houellebecq i Claude Adrien Helvétius. Demonstriran je radar, objavljeno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ima nuklearnu bombu, otvorena je prva pneumatska podzemna željeznica u SAD, zaplovio je Britannic, sestrinski brod Titanica, nekoliko je područja u SAD proglašeno nacionalnim parkovima, uništena su dva kipa Bude, u ratovanje su uvedeni bacači plamena, prikazana je prva uspješna tehnika filma u boji, postavljen je prvi semafor i jedan je avion krenuo na put oko svijeta bez usputnih slijetanja. Umrli su Karl Jaspers, Zvane Črnja, Vladimir Muljević, Fernandel i Jef Raskin.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Povoljno je vrijeme i za promatranje bar jednog kometa. Izrael je krenuo na Mjesec, a i SAD se planira tamo vratiti. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi, te najavu 10. festivala 10 dana astronomije u Daruvaru.

U Zanimljivostima pronalazimo da natprosječno inteligentni imaju ispodprosječan broj prijatelja, a na kraju citiramo Napoleona Bonapartea koji je na datum ove emisije pobjegao s Elbe i ponovno zaprijetio svijetu.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Franza Schuberta, Leonarda Bernsteina, Johnnyja Casha i Michaela Jacksona, te grupa DeTour, Atomsko sklonište i The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1234 na programu je u utorak, 26. veljače od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Do sada uobičajene reprize subotom više se neće emitirati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Možda vam se svidi

Komentari su zatvoreni.