Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1234

Prizor s posljednje do sada radionice iz niza Upoznajmo svemir, 24. veljače 2019. Tema je bila crne rupe (foto Martin Vujić)
Prizor s posljednje do sada radionice iz niza Upoznajmo svemir, 24. veljače 2019. Tema je bila crne rupe (foto: Martin Vujić)

 

Još uvijek smo na predavanju o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović. Riječ je ovoga puta o gravitacijskim valovima, crnim rupama i crvotočinama.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Što sve: Ilustrirana enciklopedija glagola Nikoline Manojlović Vračar, knjiga za mlade je Ulična olimpijada u Zagrebu Ivana Otta, na odjelu beletristike Paket Sebastiana Fitzeka, a na stručno-znanstvenom odjelu Čudesni brojevi Chaa Sea Rulesa. Saznajemo i što se događa u knjižnici na Zelenom utorku koji počinje već za vrijeme ove emisije.

U Vijestima Krugova saznajemo da Muzej grada Zagreba otvara izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih, da je Arheološki muzej u Zagrebu već otvorio izložbu Artefakt + dizajn = prototip, na kojoj su predstavljeni inovativni proizvodi, suveniri, nakit, odjeća, društvene igre i didaktička pomagala nadahnuta kulturnom baštinom, te da je Charles Dickens svoju suprugu pokušao strpati u ludnicu jer je našao ljepšu i mlađu.

Na današnji datum rođeni su Victor Hugo, Levi Strauss, Buffalo Bill, Branko Vodnik, Josip Pavičić, Frederick Bean “Tex” Avery, François Arago, Honoré Daumier, Michel Houellebecq i Claude Adrien Helvétius. Demonstriran je radar, objavljeno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ima nuklearnu bombu, otvorena je prva pneumatska podzemna željeznica u SAD, zaplovio je Britannic, sestrinski brod Titanica, nekoliko je područja u SAD proglašeno nacionalnim parkovima, uništena su dva kipa Bude, u ratovanje su uvedeni bacači plamena, prikazana je prva uspješna tehnika filma u boji, postavljen je prvi semafor i jedan je avion krenuo na put oko svijeta bez usputnih slijetanja. Umrli su Karl Jaspers, Zvane Črnja, Vladimir Muljević, Fernandel i Jef Raskin.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Povoljno je vrijeme i za promatranje bar jednog kometa. Izrael je krenuo na Mjesec, a i SAD se planira tamo vratiti. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi, te najavu 10. festivala 10 dana astronomije u Daruvaru.

U Zanimljivostima pronalazimo da natprosječno inteligentni imaju ispodprosječan broj prijatelja, a na kraju citiramo Napoleona Bonapartea koji je na datum ove emisije pobjegao s Elbe i ponovno zaprijetio svijetu.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Franza Schuberta, Leonarda Bernsteina, Johnnyja Casha i Michaela Jacksona, te grupa DeTour, Atomsko sklonište i The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1234 na programu je u utorak, 26. veljače od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Do sada uobičajene reprize subotom više se neće emitirati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.