Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1230

Predavanje kozmologa Petra Pavlovića iz perspektive druge klupe do zida 27. siječnja 2019. (foto Martin Vujić)

 

Nedavno je Križevačka astronomska udruga Perzeidi započela pozamašan projekt čiji je voditelj dr.rer.nat. Andrej Dundović, član Perzeida i znanstveni suradnik na znanstvenom institutu Gran Sasso u Italiji. Projekt traje deset mjeseci i u njemu će učenici osnovnih i srednjih škola, njihovi učitelji i nastavnici kao i svi zainteresirani građani moći proći kroz niz predavanja, radionica i terenskog rada pod zajedničkim nazivnikom Upoznajmo svemir. Da bismo osjetili kako to izgleda, poslušat ćemo prve minute druge radionice koja je održana 27. siječnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima, a predavač je bio nama već poznati kozmolog dr.rer.nat. Petar Pavlović.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Šašavi, a spašeni Ivana Tudeka, knjiga za mlade je roman Da ti nije palo na pamet! Sonje Smolec, na odjelu beletristike Čovjek od krede Caroline J. Tudor, a na stručno-znanstvenom odjelu Kako popraviti budućnost Andrewa Keena. Spominjemo i zbivanja u Multimedijskoj dvorani knjižnice.

U Vijestima Krugova saznajemo kako su pronađeni lopov i slika koju je ukrao usred izložbe, da je ukradeno jedno Banksyjevo djelo, što će se proslaviti u križevačkoj grkokatoličkoj katedrali, što nas očekuje u križevačkom muzeju i galeriji u ovogodišnjoj Noći muzeja, kako u Cremoni spašavaju zvuk Stradivarijevih violina, da je objavljen natječaj za priznanja Grada Križevaca, kako naši umjetnici planinare… Spominjemo i ovotjedna zbivanja u Klubu kulture u Križevcima, te koncert koji priprema križevačka glazbena škola.

Na današnji datum rođeni su Abdus Salam, Anton Pavlovič Čehov i Oprah Winfrey, objavljena je poema Gavran Edgara Allana Poea, Karl Benz prijavio je patent za prvi uspješni automobil na benzinski pogon, njemački cepelini prvi puta bombardiraju Pariz, Walt Disney predstavlja Uspavanu ljepoticu… Umrli su Johann Gottlieb Fichte i Ephraim Kishon.

U Svemirskom kutku govorimo o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo početak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi, izraelski lander na Mjesecu, te koliko traje dan na Saturnu.

U Zanimljivostima još jednom govorimo o nečem ne baš zanimljivom, da demografski deficit ne bilježimo samo u Hrvatskoj, nego i u životinjskoj populaciji širom planeta. Na kraju citiramo Romaina Rollanda rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo pjesme Ive Robića, Vere Lynn, Boba Marleya, te grupa Queen i Bijelo dugme.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1230 na programu je u utorak 29. siječnja od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 2. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.