Održana završna konferencija projekta „Učenjem do posla“ – 26 kandidata uspješno završilo obrazovanje za obrtnička zanimanja

Foto: drava-info.hr

U srijedu, 16. siječnja u prostorima Obrtničkog učilišta Pouka održana je završna konferencija projekta „Učenjem do posla“, kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Nositelj projekta je Pouka, partner Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, a kroz 12 mjeseci provedbe projekta 31 kandidat sudjelovao je u programu usavršavanja za montera solarno toplovodnih sustava te osposobljavanju za jednostavne poslove u zanimanjima tesar i elektrozavarivač. Programe je uspješno završilo 26 kandidata, kao što je pojasnila ravnateljica Pouke Jasmina Sinovec, iako su glavna ciljna skupina bile nezaposlene osobe, kroz ovaj je projekt obuhvaćen najveći broj zaposlenih osoba.

To nam je pokazatelj kako su ovakvi programi iznimno važni i potrebni našem gospodarstvu. Primjer za to je usavršavanje za montera solarno toplovodnih sustava kojim su znanja i vještine dograđivali uglavnom obrtnici i njihovi zaposlenici te zaposlenici drugih poduzeća kako bi dopunjavali svoja znanja i vještine i u budućnosti se mogli upravo ovime baviti.“, dodala je je ravnateljica Sinovec.

Zamjenik Ljubić županije čestitao je svim partnerima na uspješnom projektu te je zajedno s ravnateljicom Sinovec kandidatima uručio uvjerenja o osposobljavanju i usavršavanju.

U posljednjih godinu dana plaće u realnom sektoru su porasle, a kvalificiranih radnika i dalje nedostaje, pa će vjerojatno svaki od ovih polaznika brzo naći posao. Županija će pak nastaviti s programima usmjerenima na smanjenje nedostatka radne snage, a u suradnji sa strukovnim školama te gradovima Koprivnicom, Križevcima i Đurđevcom, kao i Obrtničkom i Gospodarskom komorom, već drugu godinu za redom pokušavamo promijeniti politiku upisa u srednje strukovne škole. Naš cilj je uskladiti upisnu politiku s potrebama gospodarstva, no to je proces koji se ne može promijeniti preko noći. Nastojimo upisivati učenike u ona zanimanja koja imaju budućnost, kako bi mladi ljudi za tri – četiri godine, kad završe školu, našli posao i imali budućnost. Nadam se kako ćemo u tome uspjeti.“, pojasnio je zamjenik Ljubić.

Predsjednik Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta Pouka Božo Barać istaknuo je kako je Pouka obrazovna institucija koja radi na poboljšanju obrazovanja i trudi se obrazovati kadrove za potrebe županijskog gospodarstva, ali i šire, dok je predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić dodala kako im brojni provedeni projekti u Komori i Pouci daju nadu kako će i nadalje uspješno kandidirati i provoditi europske i druge projekte. Također je napomenula kako podizanje razine obrazovanja i školovanja u skladu s potrebama gospodarstva nema alternative.

Valerija Kramar Mihalić, rukovoditeljica odjela za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci pohvalila je uspješnu suradnju s Poukom te istaknula kako, među ostalim županijama, Koprivničko-križevačka ima najveći postotak osoba koje se uključuju u obrazovanje odraslih.

Pouka je projekt „Učenjem do posla“ provodila u okviru poziva „Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti“. Vrijednost projekta je 515.079,13 kn, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu i to 85% iz Europskog socijalnog fonda temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.