Nastavlja se provedba specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima

Župan Darko Koren i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 16. siječnja potpisali su Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Kao što je prilikom potpisivanja Sporazuma pojasnio župan, specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita izniman je doprinos razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite i „jedna je od najvažnijih aktivnosti unutar programa zdravstva Županije kojim se osigurava bolja dostupnost specijalističkih pregleda stanovnicima Podravine i Prigorja“.

Specijalističko-kozilijarnu zdravstvenu zaštitu provode timovi (liječnik specijalist i medicinska sestra/tehničar – zaposlenici Bolnice), sredstva u cijelosti osigurava Županija u svom proračunu te je 2018. godine utrošeno 370.000,00 kuna, a u 2019. godini planirana su sredstva u istom iznosu.

Provedba je započela 2014. godine otvaranjem po jedne specijalističke ambulante u Križevcima i Đurđevcu, a ubrzo su uočene prednosti rada ovih ambulanti, kao i potreba širenja i otvaranja drugih  specijalističkih ambulanti. Širenje mreže SKZ-a i otvaranje ambulanti provodilo se kontinuirano,  dinamikom koju su  diktirale potrebe na području Županije, kao i broj i mogućnosti specijalista. U 2017.godini,  uz postojećih 6 specijalističko-konzilijarnih ambulanti (tri u Đurđevcu – oftalmološka, internstička i kiruška te tri u Križevcima – urološka, internistička i psihijatrijska), mreža SKZ-a proširena je otvaranjem sedme (ortopedske) ambulante u Križevcima, a tijekom 2018. usluge su pružane u svih 7 ambulanti.

U razdoblju od 5 godina (2014. -2018.) u navedenim ambulantama obavljeno je ukupno 19.295 specijalističkih pregleda, dok je samo tijekom 2018. u 7 ambulanti obavljeno ukupno 4.990 specijalističkih  pregleda.

Župan je dodao kako te brojke  govore o važnosti i svrhovitosti ovog oblika pružanja medicinskih usluga te naglasio: „Svi ovi pregledani pacijenti nisu morali trošiti vrijeme i novac kako bi zbog specijalističkih pregleda dolazili u Koprivnicu, što je posebno važno za naše starije i teže pokretne stanovnike koji nerijetko žive u samačkim domaćinstvima i raspolažu skromnim mjesečnim budžetom. Još je važno istaknuti kako su radom ovih ambulanti u Križevcima i Đurđevcu smanjene liste čekanja za specijalističke preglede  u specijalističko-konzilijarnim ambulantama u Koprivnici.“

Potrebno je još istaknuti kako je cilj daljnje širenje mreže specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu jer postoji potreba i za drugim specijalističkim ambulantama (reumatološkom, pulmološkom i drugima), no, problem je u nedostatku liječnika specijalista

Vezano

Komentari su zatvoreni.