Nastavak radionica ‘Moderna fizika za mlade’ od ove nedjelje

Izvor: https://pixnio.com/space/planet-earth-universe-galaxy# Licencija: javna domena

Krajem prošle godine održan je niz radionica “Moderna fizika za mlade” u organizaciji astronomske udruge Perzeidi i uz podršku Grada Križevaca na kojoj su križevački srednjoškolci mogli učiti o odabranim temama iz moderne fizike od fizičara i kozmologa dr.rer.nat. Petra Pavlovića.

Prvenstveno motivirani interesom polaznika, ove godine udruga Perzeidi nastavlja s istim konceptom radionica, ali u većem opsegu. Tako je već prva radionica u novom nizu zakazana u ovu nedjelju, 20. 1., od 16:30 do 18:00 u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci (zgrada gradske knjižnice, Trg Svetog Florijana 14, ulaz s parkirališta iza zgrade). Predavač je i ovog puta znanstvenik Pavlović, a pripremljene teme za prve tri radionice su opis Svemira u okviru ranih mitologija, filozofije prirode te suvremene fizikalne kozmologije. Na pristupačan način pokazat će se kako izgledaju i kako se mogu riješiti matematičke jednadžbe koje pokušavaju opisati čitav Svemir u kontekstu modernih kozmoloških teorija.

Dr.sc. Petar Pavlović na prvom predavanju objašnjava temeljne pojmove fizike (Foto: Hrvoje Belani)

Na ove besplatne radionice pozvani su svi učenici srednjih škola zainteresirani za pitanja Svemira, a dobrodošli su i građani, neovisno o dobi, koji gaje znatiželju prema znanosti i Svemiru uz napomenu da pripreme bilježnice, našilje olovke i ne uplaše se malo matematike.

Radionice se održavaju u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Križevci, a dio su novog, šireg projekta udruge Perzeidi pod nazivom “Upoznajmo Svemir” kojeg podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj je tog projekta proširiti interes za znanošću u križevačkom kraju javnim predavanjima za širu javnost i edukacijama za djecu i mlade. Križevcima tako predstoji šest javnih predavanja koja će održati relevantni predavači i gostujući stručnjaci, a za školarce bit će organizirana promatranja neba teleskopima te radionice iz fizike i kozmologije. Pored približavanja rezultata suvremene fizike Svemira, koji će biti popraćeni diskusijama o tome koliko uopće znamo o njegovom početku, evoluciji i mogućem kraju, objašnjenjima prirode cijelog niza fascinantnih, empirijski potvrđenih ili tek pretpostavljenih objekata, kao crnih rupa, crvotočina, neutronskih zvijezda, naglasak će biti na prikazu ideja o Svemiru tijekom razvoja civilizacija te filozofskoj analizi pretpostavki znanstvenog istraživanja Svemira. Dio ovog programa bit će i pretočen u prve web-stranice posvećene kozmologiji i fizici Svemira na našem jeziku.

Projekt će trajati ukupno 10 mjeseci, a vodit će ga dr.rer.nat. Andrej Dundović, član Perzeida i znanstveni suradnik na znanstvenom institutu Gran Sasso u Italiji.

Vezano

Komentari su zatvoreni.