Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1447

Diskusija nakon predavanja o Eddingtonovom eksperimentu s prof. Vernesom Smolčić 3. srpnja 2023. (foto iz arhive AD Perzeidi) (1)
Diskusija nakon predavanja o Eddingtonovom eksperimentu s prof. Vernesom Smolčić 3. srpnja 2023. (foto iz arhive AD Perzeidi) (2)

U Temi Krugova slušamo diskusiju nakon predavanja prof. Vernese Smolčić sa Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu na Danima meteorita Križevci 3. srpnja prošle godine, na temu kako je po prvi put dokazana teorija relativnosti prilikom promatranja potpune pomrčine Sunca 1919. godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Liza i hotel profesora Magnolije Vanje Obad i Branke Hollingsworth, u kutku za mlade Arijadnina nit Branke Barčot, Anite Hrnjak i Lidije Milković, na odjelu beletristike Priče za kraj svijeta i druge svakodnevne sitnice Sanje Lovrenčić, a na stručno-znanstvenom odjelu O dostojanstvu Europe Constantina Noice.

Na današnji datum rođeni su Zdenka Sertić, Zvonimir Kulundžić, Dian Fossey, Susan Sontag i John Carpenter, objavljen je roman o Donu Quijoteu, osvojen je Zemljin magnetski pol na Antarktici, Jan Palach se spalio na glavnom trgu u Pragu, umrli su Ivan Meštrović, Robert J. Van de Graaff i Josip Andreis.

U Vijestima Krugova govorimo o godišnjici Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, najgledanijim hrvatskim filmovima prošle godine, te o sajmu umjetnina Nesvrstani.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo probleme u povratku na Mjesec, te neobične objekte otkrivene u svemiru, poput galaksije bez zvijezda.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Henrija Büssera, Niccola Piccinnija, Amilcarea Ponchiellija, Ernesta Halfftera, Briana Ferneyhougha, Sade Adu, Zdenke Kovačiček, Erica Claptona i grupe Boa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1447 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 16. siječnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Diskusija nakon predavanja o Eddingtonovom eksperimentu s prof. Vernesom Smolčić 3. srpnja 2023. (foto iz arhive AD Perzeidi) (3)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.