Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1228

Uz Temu Krugova - skela i viseći most na rijeci Dravi 2. srpnja 2018. (foto R.Matić)
Uz Temu Krugova – skela i viseći most na rijeci Dravi 2. srpnja 2018. (foto R.Matić)

 

Na početku emisije slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja održanog 6. studenoga prošle godine u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima na posljednjem Putopisnom utorku u prošlogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige. Goran Šafarek je održao multimedijsko predavanje o rijekama Hrvatske. Predavanje je organizirano u suradnji s Udrugom P.O.I.N.T. i Pinklecfestom.

Goran Šafarek na predavanju o rijekama Hrvatske u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 6. studenoga 2018. (foto R.Matić)

 

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Nogomet za pet Sanje Polak, knjiga za mlade je Duh Jasona Reynoldsa, na odjelu beletristike Čuvar i vuk Niklasa Natta och Daga, a na stručno-znanstvenom odjelu Jasenovac Ive Goldsteina.

Uz Temu Krugova - rijeka Drava 2. srpnja 2018. (foto R.Matić)
Uz Temu Krugova – rijeka Drava 2. srpnja 2018. (foto R.Matić)

 

U Vijestima Krugova govorimo o predviđanjima porasta razine mora u bliskoj budućnosti, o zatvaranju kina Grič, o još nekim detaljima vezanim uz ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, koji se muzeji otvaraju u svijetu ove godine.

Uz Temu Krugova - rijeka Krka 9. lipnja 2018. (foto R.Matić)
Uz Temu Krugova – rijeka Krka 9. lipnja 2018. (foto R.Matić)

 

Na današnji datum rođeni su Molière, Proudhon, Karlo Štajner, Anton Dolenc, Edward Teller i Jean Bugatti. British Museum otvoren je za javnost, James Naismith predstavio je pravila košarke, prvi put su iz aviona bačeni promidžbeni leci, stradala je Rosa Luxemburg, Europska unija službeno je priznala neovisnost Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije, započeo je projekt Wikipedija, otkriven je grob nepoznatog egipatskog faraona Senebkaya. Umrli su Modest Iljič Čajkovski, Leo Marks i Dan Haggerty.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo skorašnju potpunu pomrčinu Mjeseca koju ćemo promatrati rano ujutro 21. siječnja, kinesku sondu s druge strane Mjeseca, odgodu lansiranja indijske sonde prema Mjesecu, što radi i što će raditi InSight na Marsu, otkriće do sada najudaljenijeg objekta Sunčevog sistema i nestajanje Saturnovih prstenova u dalekoj budućnosti.

Djelomična pomrčna Mjeseca iznad Ratarske šume 7. kolovoza 2017. (foto R.Matić)
Djelomična pomrčina Mjeseca iznad Ratarske šume 7. kolovoza 2017. (foto R.Matić)

 

U Zanimljivostima govorimo o nečem ne baš zanimljivom, o životinjama izumrlim prošle godine, a na kraju citiramo Martina Luthera Kinga rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Čajkovskoga, Ette James, grupa Styx, The Who, Cranberries i Lynyrd Skynyrd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1228 na programu je u utorak 15. siječnja od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 19. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.