Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1227

Uz Temu Krugova - slapovi Krke 9. lipnja 2018. (foto R.Matić)

 

Uz Temu Krugova – slapovi Krke 9. lipnja 2018. (foto R.Matić)

 

U prvoj ovogodišnjoj emisiji i prvoj nakon trotjednog zimskog odmora na početku slušamo drugih petnaestak minuta predavanja održanog 6. studenoga u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima na posljednjem Putopisnom utorku u prošlogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige. Goran Šafarek je održao multimedijsko predavanje o rijekama Hrvatske. Predavanje je organizirano u suradnji s Udrugom P.O.I.N.T. i Pinklecfestom.

Na rijeci Krki 9. lipnja 2018. (foto R.Matić)

 

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dom Ane Pisac Serezlije, knjiga za mlade je Sve zbog Ane Branke Primorac, na odjelu beletristike Selidba Miljenka Jergovića, a na stručno-znanstvenom odjelu To ne može biti istina 2 urednice Ivane Žderić.

U Vijestima Krugova saznajemo koji je novi eksponat u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, kakav se dokumentarni filmski serijal priprema, koliko se preuzimaju elektroničke knjige, koje su europske prijestolnice kulture ove godine, hoće li Galerija Uffizi dobiti nazad sliku koju su joj oteli nacisti, koliko je topla bila prošla godina.

Zbirka automobila Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu prije dolaska novog “člana” (foto R. Matić)

 

Na današnji datum rođen je Ivan Gundulić, otkriveni su slapovi Niagare, poslana je prva telegrafska poruka Morseovom abecedom, umrli su Marko Polo, Paul Verlaine i Robert Baden Powell.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo uspjehe letjelica OSIRIS-REx i New Horizons, kineskog orbitera, lendera i rovera na Mjesecu, “starog dobrog” Voyagera 2, zvjezdarnice u Višnjanu, to jest Tičanu, te kako smo vidjeli komet 46P/Wirtanen.

Komet 46P/Wirtanen snimljen kroz teleskop Perzeida 26. prosinca 2018. (foto Martin Vujić)

 

Za kraj emisije i godine ostaje još zanimljivost o novim nalazima u neiscrpnom arheološkom “rudniku” Pompejima i nekoliko mudrosti Stephena Hawkinga rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Arcangela Corellija, Ferde Livadića, Dmitrija Šostakoviča, Elvisa Presleya, Davida Bowieja, Paula McCartneya, Olivera Dragojevića na tekst Jakše Fiamenga, te grupa The Doors i Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1227 na programu je u utorak 8. siječnja od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 12. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.