Od utorka zbog gripe zabranjeni posjeti u koprivničkoj bolnici

Iz uprave Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica obavijestili su da, zbog sezone gripe u Koprivničko-križevačkoj županiji, od utorka, 8. siječnja 2019. godine do daljnjeg su zabranjeni posjeti bolesnicima hospitaliziranim na odjelima bolnice.

Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2018./2019.

U Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019. Od ukupno 1125 prijava, većina ih je pristigla u posljednja tri tjedna. Najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 52. tjedna virus gripe potvrđen je u 46 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A. U 90% subtipiziranih uzoraka utvrđen je  podtip A/H1N1/pdm09, a u 10% podtip A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.