Tradicionalni novogodišnji posjet koprivničkom rodilištu

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić u srijedu, 2. siječnja tradicionalno su posjetili rodilište Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici, gdje su ih dočekali ravnatelj bolnice Mato Devčić, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Nikolina Puc, pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić, voditelj Odjela za ginekologiju Ivica Stanišić te ostali suradnici.

Kao što je kazao voditelj Stanišić, dječak Erik iz Virja prva je beba rođena u 2019. godini, oko 10 sati ujutro, a poslije njega su bila još dva poroda. Prošla je godina završena sa 795 poroda u kojima je rođeno 805 djece.

Statistika je ista kao i prethodnih godina, broj poroda je za jedan veći od prošle godine, perinatalni mortalitet je tu negdje, ne odskačemo ni u jednom segmentu od državnog prosjeka. Tu smo negdje – srednja struja, no nadamo se boljemu. Prošle je godine bilo i 10 blizanačkih trudnoća, a već tradicionalno ima više muške nego ženske djece.“, dodao je doktor Stanišić.

Župan je istaknuo kako se obilaskom rodilišta započelo godinu na najljepši mogući način te je pohvalio medicinsko osoblje na predanom radu, kazavši: „Možemo biti sretni i zadovoljni što je prekinut negativan demografski trend, a borba za pozitivne demografske pokazatelje, koja je preduvjet za daljnji razvoj, jedan je od najtežih izazova hrvatskog društva. Drago nam je što stvari ipak idu na bolje, a zadaća svake županije je ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i sve ostale uvjete važne za ostanak ljudi ovdje, jer je iseljavanje jedan od gorućih problema hrvatskog društva koji utječe na demografske trendove.“

Ravnatelj Devčić također je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih demografskih pokazatelja te dodao: „Želimo biti optimistični i činimo sve da poboljšanjem infrastrukture stvorimo bolje okruženje za majke i djecu. Povećanjem kvadrature Odjela pedijatrije za dvostruko u odnosu na postojeću, uređenjem prostora i nabavom opreme značajno ćemo tome doprinijeti. Vjerujem da će do kraja godine taj projekt biti dovršen, barem što se tiče građevinskih radova.“ Ravnatelj Devčić kazao je i kako je nedavno postavljen uređaj za magnetnu rezonancu u punoj funkciji te kako se već generira lista čekanja pacijenata.

Župan i zamjenici rodiljama su čestitali na prinovama, poželjeli im sve najbolje u novoj 2019. godini te ih darivali prigodnim poklonima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.