Radnik Križevci opstao je 70 godina zbog ulaganja u ljude, mehanizaciju i nove tehnologije

Mirko Habijanec, Radnik Križevci
Mirko Habijanec, Radnik Križevci
Mirko Habijanec, Radnik Križevci

Obilježavanje 70 godina postojanja Radnik d.d. Križevci bio je razlog za sazivanje današnje, u ponedjeljak,  konferencije za novinare na kojoj su govorili Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke, Mario Biljan kao član Uprave Radnika i Krešo Habijanec, direktor Bistre d.o.o koja također djeluje u istom poslovnom sustavu.

– Radnik je jedina tvrtka u županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj koja u građevinskom sektoru posluje 70 godina. Imamo 500-ak zaposlenih u nekoliko poduzeća koja djeluju u istom sustavu – rekao je  Mirko Habijanec dometnuvši da je Radnik od 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas povećao svoj ukupan prihod gotovo pet puta, a likvidnost se povećala skoro 10 puta.

Habijanec je istaknuo da su uspjesi kompanije temeljeni na suvremenom organizacijskom pristupu radu, inovativnosti inženjera i širenjem poslova na Njemačko tržište.

– Tvrtka sve vrijeme ulaže u tehnologiju i sredstva rada. Sve to činilo se po njemačkom modelu, odnosno služeći se iskustvima donesenim iz te zapadne europske zemlje – naglasio je Habijanec koji kaže da bez vrijednih radnika, čija su prava maksimalno poštivana, ne bi bilo ni stabilnosti tvrtke. Još jednom se javno založio da svaki radnik bude adekvatno plaćen, jer bez poštene politike plaća Hrvatska će ostati bez svoje vrijedne radne snage.

– Poteškoća je bilo, ali smo ih prebrodili. Vjerujem da je budućnost Radnika blistava – kazao je prvi čovjek Radnika. Rekao je da strukovno školstvo ne prati njihove uspjehe te se nada da će ono biti uskoro obnovljeno, jer od njega ovisi budućnost svih građevinskih tvrtki.

Mario Biljan je informirao nazočne o tome da će prihodi tvrtke Radnik u 2018. godini rasti na nekih 450 milijuna kuna.

– Čak 111 zaposlenika Radnika danas radi u Njemačkoj, a 284 u Hrvatskoj – riječi su Biljana. Dometnuo je da je tvrtka u posljednjih pet godina investirala 24 milijuna u kupnju strojeva i 15 milijuna kuna u oplate. Radnik je tvrtka koja se specijalizirala za gradnju hotela, odnosno kompleksnih građevina koje su nikle diljem priobalja i u unutrašnjosti zemlje.

Krešo Habijanec, direktor Bistre Đurđevac koja djeluje pod okriljem Radnika, kazao je da danas njen temeljni kapital iznosi 23 milijuna kuna.

– Bistra d.o.o. je posljednjih 12 godina povećalo svoj temeljni kapital tri i pol puta. Dobit nije isplaćivana, nego je zadržana i prikazana kroz povećanje temeljnog kapitala – objasnio je K. Habijanec.

– Ova godina bila je izrazito dinamična za našu građevinsku tvrtku, a već sada za 2019. godinu imamo ugovorenih poslova čija je ukupna vrijednost 50-ak milijuna kuna – istaknuo  je K. Habijanec koji naredne godine očekuje rast prihoda Bistre Đurđevac.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.