U tijeku uklanjanje zelenila oko nove ‘Zelene knjižnice’

Tri tjedna nakon što je Gradska knjižnica “Franjo Marković” proglašena Zelenom knjižnicom energetske efikasnosti (ZeeK), čime su se Križevci u sklopu UNDP-ovog projekta “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj” pridružili Zagrebu, Splitu i Osijeku, na mjestu oko bivšeg križevačkog Doma HV-a u tijeku je radikalno uklanjanje zelenila i rušenje stabala. Naime, radi se upravo o lokaciji novog sjedišta gradske knjižnice koja bi tamo trebala preseliti najkasnije 2015. godine. Kako neslužbeno doznajemo, ovo je već četvrti put u posljednjih nekoliko mjeseci da se na području bivše vojarne uz ulicu Stjepana Radića izvode rušenja stabala, navodno uvijek nedjeljom.

Tijekom jučerašnjeg dana radnici su porušili stabla ispred bivšeg Doma HV-a, debla su odvezena traktorima, a granje je nagomilano, najviše ono od prethodnih akcija “čišćenja”, kod bivših vojnih hangara. Prema informacijama građanina koji je želio ostati anoniman, za ove radove nije zadužena, kako bi se očekivalo, radna jedinica Zelenilo i groblje iz Komunalnog poduzeća Križevci, već je gradska uprava navodno angažirala jedno dobrovoljno vatrogasno društvo.
– Treba reći da su porušena većinom zdrava stabla dok suha i dalje stoje lijevo od ulaza u vojarnu, tvrdi naš anonimni izvor koji kaže i da su radnici na upite o njihovom poslu znali biti vrlo neugodni, a zbog tih nedjeljnih akcija navodno je kontaktirana i policija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.