Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastavlja s projektom „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastavlja provedbu projekta „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“ u razdoblju 2018./2019. godine. Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku te je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Cilj projekta je ublažiti siromaštvo kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji te unaprijediti kvalitetu njihovog života, a provodi se na području Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske te Koprivničko-križevačke županije preko Gradskih društava Crvenih križeva koji djeluju u tim županijama. U sklopu ovog projekta distribuirat će se oko 391 tona hrane i 168 tona higijene socijalno najpotrebitijim članovima društva.

Ukupno planirani broj osoba koje će primiti pomoć u sklopu ovog projekta iznosi 14 011. Podjele paketa hrane i higijene odvijat će se u dva navrata tijekom trajanja projekta. Prva podjela planirana je u razdoblju od studenog do prosinca 2018. godine, dok je druga podjela planirana od ožujka do travnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta i iznos financijske podrške EU je 5.079.889,49 kn.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, u sklopu Socijalne samoposluge „Sveti Marko Križevčanin“, započelo je prvu podjelu FEAD paketa 11. prosinca 2018. i podijeliti će ukupno 605 paketa. GDCK Križevci organiziralo je prijevoz i podjelu paketa korisnicima na području općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec, a paketi za korisnike na području grada Križevaca će se dijeliti u prostoru Socijalne samoposluge.

Pakete će primiti korisnici zajamčene minimalne naknade i to korisnici prava i svi članovi domaćinstva, korisnici osobne invalidnine (koji su u potrebi) sa članovima domaćinstva te korisnici Caritasa, a svi na području grada Križevaca i pripadajućih općina.

Paketi su raspoređeni u 3 kategorije:
• Tip A – paket za odrasle osobe i starije maloljetnike;
• Tip B – paketi za djecu od 0 – 4 godine;
• Tip C – paketi za djecu od 5 – 14 godina.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci će u prvoj isporuci podijeliti 536 paketa tipa A, 7 paketa tipa B i 62 paketa tipa C. Ova podjela uključuje pakete hrane dok je podjela paketa higijene predviđena za siječanj 2019. Osnovni paket hrane sadrži osnovne namirnice za jednu osobu dok su u paketima za djecu, ovisno o uzrastu, dodatne namirnice za dječju prehranu. Na isti način su razvrstani i paketi higijenskih potrepština – ovisno o uzrastu. Ukupna vrijednost paketa koji će biti podijeljeni u sklopu FEAD projekta preko GDCK Križevci iznosi oko 200.000,00 kn, od čega hrane u vrijednosti oko 120.000,00 kn, a higijene u vrijednosti oko 80.000,00 kn.

Osim navedenih aktivnosti podjele paketa hrane i paketa higijenskih potrepština, nositelj projekta i partnerske organizacije u sklopu projekta će provoditi i provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom te primjeni antibiotika kod liječenja djece.

Vezano

Komentari su zatvoreni.