Mljekari traže reprograme kredita

mljekariKOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA – Statistike svrstavaju Koprivničko-križevačku županiju među prve tri po proizvodnji mlijeka i mesa, a svakodnevne vijesti u medijima vlasnike oko 67 tisuća goveda, ili barem one među njima koji se bave mljekarstvom kao proizvođače kojima posao ne pokriva troškove, a većina ih ne uspijeva vraćati kredite koje su podigli za podizanje svojih gospodarstava. Ta muka okupila je na poziv čelnika Županije predstavnike Hrvatske banke za obnovu i razvoj i nacionalnog Saveza mljekara, čiji je dopredsjednik Marinko Šimunić rekao:
– Otvaraju nam se europski fondovi, jako veliki; tvrdim odgovorno da 85% proizvođača mlijeka ne bude do njih došlo, što zbog nelegaliziranih objekata, što zbog blokiranih računa. Veliki su gubitki na proizvodnji mlijeka, ljudi se javljaju sa svih strana Hrvatske i nemoćni su da bilo kaj riješe, jer na bilo kojoj razini dok dojdeš na razgovor, od ministarstava, samo se sasluša problem, a kad se zatvore vrata ko da ga nije ni bilo.

Očekivanja od sastanka, rekao je u ulozi domaćina župan Darko Koren:
– Da pokušamo i po ovoj osnovi po kojoj vi to možete učiniti, ali naravno i određenim političkim djelovanjem, da ne kažem pritiscima na one koji imaju mehanizme i alate da interveniraju u taj sektor, jer doista prijeti da ta proizvodnja ovdje totalno zamre.

Preko šefa HSS-a Branka Hrga, također sudionika sastanka, rečeno bi trebalo stići do Sabora. On pak smatra da je ogromni propust napravljen još prije nekoliko godina, kada država nije potaknula udruživanje poljoprivrednika.
– U Poljskoj su to tzv. ‘grupe’, oni su upravo to radili 2-3 godine prije ulaska u Uniju, organizirali su poljoprivredne proizvođače i zato su iskoristili sredstva iz fondova. A mi smo na žalost u vremenu kada je trebalo pojačano djelovati smanjili te novce u Ministarstvu poljoprivrede i u principu prepustili ljude na milost i nemilost.

Predstavnici mljekara predložili su mogućnost reprogramiranja postojećih kredita, izradu programa refinanciranja OPG-a, deblokade njihovih računa i otpis dijela potraživanja, kako je to država već činila u brojnim slučajevima.
Predstavnice HBOR-a Jadranka Mršić Hebrang i Marina Jurašin, u banci zadužene upravo za poslovanje s poljoprivrednicima, naglasile su da njihova kuća nastoji pomagati no znatno veći problem seljacima su krediti u komercijalnim bankama. Zato je dogovoreno da Županija idući sastanak sazove s njima. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. aa piše:

    Hrg će to riješiti

Komentari su zatvoreni.