Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1225

Međunarodna ekipa tragača pod vodstvom Korada Korlevića traži četvrti meteorit pored Križevaca 7. prosinca (foto R. Matić)
Međunarodna ekipa tragača pod vodstvom Korada Korlevića traži četvrti meteorit pored Križevaca 7. prosinca (foto R. Matić)

 

Na početku emisije slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja Siniše Goluba pod nazivom Najbolja američka ideja. Radi se o njegovom putovanju nacionalnim parkovima SAD, a predavanje je održano u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima u suradnji s Pinklecfestom, 30. listopada ove godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Detektiv Pero Josipa Petrlića Pjera, knjiga za mlade je Žene u znanosti Rachel Ignotofsky, na odjelu beletristike Zelena Tinta Bartola Fuchsa, a na stručno-znanstvenom odjelu Via Appia: Putovanje najstarijom cestom Italije Jacquesa de Saint Victora.

U Vijestima Krugova saznajemo da se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu može razgledati Izložba starih čestitki, da se u Muzeju grada Rijeke do 14. prosinca može razgledati izložba starih riječkih razglednica, da je Muzej suvremene umjetnosti proslavio rođendan, tko je dobio Nobelovu nagradu za mir, da je umro Milan Sijerković, da Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec priređuje predavanje Hrvatska 1918. – iz jedne tamnice naroda u drugu.

Na današnji datum rođeni su Robert Koch, Naguib Mahfouz, Georgij Valentinovič Plehanov, Max Born i Viswanathan Anand, a prije dva dana je Kirk Douglas proslavio 102. rođendan. 11. prosinca slavi se kao Dan UNICEF-a i Međunarodni dan planina, na taj datum u Parizu je otvorena prva svjetska izložba automobila, Guglielmo Marconi poslao je prvi transatlantski signal, abdicirao je Edward VIII, Che Guevara održao govor u Ujedinjenim narodima, Ukrajina je priznala Hrvatsku, u Kiotu je potpisan protokol o zaštiti životne sredine. Umrli su Miko Tripalo, Esma Redžepova, Ivan Cankar, Alma Mahler, Ivo Friščić i Krsto Cviić.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo traženje već četvrtog meteorita u blizini Križevaca u ovom desetljeću, “sastanak” Marsa i Neptuna, te komet u našoj blizini.

Bliski susret Marsa i Neptuna 7. prosinca viđen teleskopom s Ratarne (foto Martin Vujić)

 

U Zanimljivostima saznajemo kada su se dogodili najtragičniji navijački neredi, a završavamo citatima Aleksandra Solženjicina.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Hectora Berlioza, Paula Hindemitha, Ravija Shankara, Brende Lee, Đorđa Balaševića, te grupa U2 i Stidljiva ljubičica.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1225 na programu je u utorak 11. prosinca od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 15. prosinca od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.