Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen uz pjesme i recitacije

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i koprivnička pjesnikinja Ana Jakopanec prošlog su vikenda u Pastoralnom centru „Alojzije Stepinac“ u Koprivnici održali program “Pjesničkom riječju i glazbom STOP NASILJU NAD ŽENAMA”, koji su podržali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Ovim je programom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je nastao odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić kazala je kako su prihvatili inicijativu Ane Jakopanec te su željeli ovaj dan obilježiti na poseban način.

Pred nasiljem ne smijemo zatvarati oči, a važno je istaknuti podatke kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena, što je strašan broj. Iza svake te brojke stoji ljudski život, i to ne samo jedan, nego i životi obitelji, što onda utječe na cijelo društvo. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i pomogli nam da pošaljemo poruku STOP nasilju. Svaka naša aktivnost doprinosi borbi s ovim problemom, a posebno je važno da žene prijavljuju nasilje nadležnim institucijama. Za nasilje nema opravdanja i nitko ne smije biti izložen nasilju.“, poručila je predsjednica Rupčić.

Zamjenik Ljubić zahvalio je Povjerenstvu i predsjednici Rupčić na svim aktivnostima koje provode, s naglaskom na borbu protiv nasilja nad ženama, a prigodnim su se riječima podrške obratili i Ana Jakopanec, saborski zastupnik Branko Hrg te župnik Davor Šumandl u ime domaćina.

U programu ispunjenom glazbom i recitacijama nastupili su pjesnici i glazbenici iz Koprivnice, Đurđevca i Zagreba, a predsjednica Rupčić pročitala je stihove koje je sama napisala, a koje možete vidjeti u privitku. Program su podržali i ostali članovi Povjerenstva, članovi Županijske skupštine, predstavnici Doma za starije i nemoćne Koprivnica, koprivničkog Centra za socijalnu skrb, Policijske uprave koprivničko-križevačke, Zavoda za javno zdravstvo i brojni građani.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.