Križevčanin Boris Kralj autor najbolje hrvatske slikovnice prema ocjeni djece

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja “Ovca u kutiji”, koje je okupilo preko stotinu uzvanika i posjetitelja 41. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, završen je ovogodišnji Festival knjige i književnosti “Pazi, knjiga!”, koji je organizirala “Knjiga u centru” u subotu na Zagrebačkom velesajmu u sklopu vodećeg sajma knjiga na ovim prostorima, koji je ove godine posjetilo oko 130 tisuća posjetitelja.

Tom prigodom proglašene su i najbolje hrvatske slikovnice. Slikovnica “Dječak koji je želio biti tigar” Tomislava Zajeca i Tomislava Zlatića osvojila je Nagradu “Ovca u kutiji” koja se tradicionalno dodjeljuje najboljoj hrvatskoj slikovnici u sklopu Interlibera. “Ovca u kutiji” dječjeg žirija pripala je Borisu Kralju za autorsku slikovnicu “O mački, ribi i ostalima”, objavljenu u vlastitoj nakladi i Bogadigrafike iz Koprivnice.

– S obzirom da u sklopu svojih aktivnosti uspješno surađujem sa sva tri grada naše županije te svim institucijama, smatram ovo zajedničkim razlogom za veselje, istaknuo je autor Boris Kralj, inače Križevčanin koji danas radi u Koprivnici.

Boris Kralj je rođeni Zagrepčanin, školovanje je završio u Križevcima, gdje je i radio kao komercijalist, a potom i direktor sektora informatike. Nakon toga odlazi u Koprivnicu raditi kao radijski urednik i voditelj emisija za djecu i mlade, što ga, kao slikara amatera, potiče da se okuša u pisanju i ilustriranju slikovnica. Njegova prva slikovnica „Mali jež i zeko“ doživjela je veliki uspjeh, a uskoro će uslijediti „O mački, ribi i ostalima“, prema kojoj se priprema i lutkarska predstava. Rad i razgovori s djecom nadahnjuju ga te nastavlja aktivno raditi na novim pričama i slikovnicama.

Nagrada “Ovca u kutiji” dodjeljuje se od 2005., a to je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme.

Među finalistima ovogodišnje nagrade stručnoj žirija bili su “Šporki Špiro i neposlušna Tonka” Olje Savičević Ivančević i Svjetlana Junakovića, “Tonka će sutra” Jelene Pervan i Vande Čižmek, “Waion” Kašmira Huseinović i Andree Petrlik Huseinović, “Jura i Kuckalo protiv dosade” Romana Simića i Manuela Šumberca i “Konradova prodavaonica ptica” Nene Lončar i Marijana Lončara.

Finalisti “Ovce u kutiji” dječjeg žirija bili su “Što sve treba znati o kravati?” Aljoše Vukovića i Irene Zelena, “Babasova i kraljičino stablo” Tamare Bakran i Marsele Hajdinjak, “Pinga” Dječjeg vrtića Duga Resa i “Što se ne može ukrasti” Romana Simića i Andree Petrlik Huseinović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.