Agadmator u Londonu – danas počinje svjetsko prvenstvo u šahu

Danas u Londonu počinje Svjetsko prvenstvo u šahu, gdje će se u 12 partija sučeliti Magnus Carlsen (27), norveški šahovski velemajstor i aktualni svjetski prvak, i Fabiano Caruana (25), američki velemajstor talijanskih korijena. Carlsen titulu svjetskog prvaka drži od 2013. godine, kad je pobijedio indijskog velemajstora Viswanathana Ananda, do danas jedinog igrača iz Azije koji je bio nositelj tog prestižnog naslova. Caruana je uvjerljivo pobijedio na turniru kandidata u ožujku ove godine u Berlinu i tako zaradio pravo da izazove Carlsena za svjetski naslov.

Prvu partiju između Carlsena i Caruana uživo će pratiti i Antonio Radić (31), seniorski prvak Križevaca u šahu i hrvatska YouTube zvijezda, čiji je sportsko-obrazovni videokanal o šahu, agadmator’s Chess Channel, s 295 tisuća pretplatnika danas najveći šahovski YouTube kanal na svijetu! Agadmator nam je javio da će u Londonu biti samo ovaj vikend, gdje se sutra susreće s grupom svojih poklonika i podržavatelja, a u nedjelju će pogledati teniski meč između Rogera Federera i Keia Nishikorija na svjetskom ATP finalu.

Agadmator se online putem već upoznao s aktualnim svjetskim prvakom kad je Carlsen ovo ljeto na svom kanalu podijelio jedan njegov video, a ima i anegdotu s jučerašnjeg dolaska u London. Raspitivajući se u hotelu o lokaciji održavanja svjetskog šahovskog prvenstva spomenuto mu je da je već druga osoba danas koja pita za to, da je prije njega tu bio neki šahovski prvak neobičnog imena Magnus.
Iako vrlo zgusnutog rasporeda u Londonu, Agadmator je svojim pretplatnicima već isporučio dva nova video-uratka, a do kraja vikenda može se očekivati još zanimljivog sadržaja.

Prvenstvo traje sve do 28. studenog, s tempom jedne partije dnevno, uz dan odmora nakon svaka dva dana igre, a iza 10. kola nakon svakog dana igre. Ako rezultat bude izjednačen nakon 12 kola, igrat će se pripetavanje u brzopoteznim partijama. Nagradni fond iznosi preko milijun eura, koji će suparnici podijeliti u omjeru 60:40 u korist pobjednika, odnosno 55:45 ako bude pripetavanja. Spomenimo i da je novi logotip samog prvenstva prije godinu dana podignuo prašinu na što ga je Svjetska šahovska organizacija (FIDE) nazvala “kontroverznim i u trendu, baš kao što je i grad domaćin”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.